Битката за Белия дом: Ромни срещу Обама

Свят

23-10-2012, 08:01

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Републиканецът подкрепи президента за изтеглянето от Афганистан

В своя трети и заключителен тв дебат президентът на САЩ Барак Обама и президентският кандидат на републиканците Мит Ромни си размениха обвинения по отношение на външната политика на САЩ.

Основната тема на сблъсъка бяха Арабската пролет, ядрената програма на Иран, Либия и Сирия.

Мит Ромни се застъпи за по-консервативна политика по отношение на Близкия изток.

"Знам, че не сте в състояние да изпълните вашата външна политика, но всеки път, когато сте предложили становище, сте сгрешили. Губернаторе, когато става въпрос за нашата външна политика, вие като че ли искате да импортирате външната политика на 1980 г., като социалните политики на 1950-те и икономическите политики на 1920 година", заяви в отговор Барак Обама.

Ромни неколкоктратно изтъкна, че заради външната политика на Обама САЩ губят водещата си роля в света. Обама реагира остро на това обвинение, отбелязвайки, както и в началото на дебата, че светът е вече различен и че Америка не би могла да упражнява диктат над останалите нации.

"Ние сме за свободата на всички народи, но Америка трябва да играе водеща роля в света", измъкна се ловко Ромни.

Набралият инерция Обама заяви, че Ромни не разбира нищо от военно дело. Повод за това бе обвинението на републиканеца, че ако Обама извърши планираните от него съкращения във военната сфера, "флотата на САЩ ще стане по-малка от каквато е била допреди 1917 г."

Кодовите думи тук бяха две: "коне" и "щикове", използвани преди това от Ромни, които обаче Обама ловко обърна срещу опонента си.

Чрез серия подигравателни забележки, Обама целеше да докаже на опонента си, че не е готов за Белия дом.

"Мисля, че губернатор Ромни май не е отделил достатъчно време, за да проучи как функционира военната сфера. Ето, той спомена "флота" и това, че сме имали по-малко кораби отколкото през 1916 г.".

"Да, губернаторе, днес имаме по-малко коне и щикове, тъй като армията и оръжията са се променили. Днес ние имаме неща, наречени самолети, и кораби, плаващи под вода, наречени ядрени подводници", каза още Обама.

Целта на Обама бе да защити планираните съкращения във военната сфера - съкращения, срещу които се обявява Ромни.

"Въпросът не как да си играем на "Боен кораб" (компютърна игра), където броим корабите. Въпросът е: Какви са нашите възможности?"

Малко изненадващо обаче републиканският кандидат за президент Мит Ромни подкрепи плана
на президента Барак Обама за изтегляне на американските войски от Афганистан до края на 2014 г.

Ромни каза, че увеличаването на войските, наредено от Обама, е била правилно и че програма за обучение на афганистанската армия върви. В резултат на това САЩ ще могат в края на 2014 г. да предадат нещата в ръцете на афганистанците и да върнат американските войски у дома.

Допитване на Си Ен Ен показва, че 48 на сто от гледалите дебата за външната политика са определили Обама за победител в него. 40 на сто са казали, че по-добре се е представил Мит Ромни.

Той е получил обаче висока оценка за това дали ще може да се справи с ролята на президент. 60 на сто от анкетираните са казали, че той може да бъде главнокомандващ, почти колкото Обама, събрал подкрепата на 63 на сто.