Бунт в детските градини, учителите без пари за дрехи

Мисия Пловдив

23-10-2012, 00:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Синдикатите обвиняват кмета, че не е подписал анекса към общинския колективен трудов договор. Може да се работи по националния, контрира ресорният зам.-кмет Стоянов

В детските градини в Пловдив цари социално напрежение, задава се бунт, предупредиха синдикалисти. Причината – учителите на са получили средства за облекло. Според местния председател на СБУ Петранка Калоферова директорите на детските заведения бавят разплащането заради неподписан от кмета Иван Тотев анекс към общинския колективен трудов договор /КТД/.

Председателят на учителския синдикат към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров каза, че няма друга община в страната, където кметът да не се е подписал като страна по КТД.

"Този документ не е задължителен, а пожелателен. Спокойно може да се работи по националния трудов договор", каза за ПловдивУтре ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов. "НТД е подписан между правителство и синдикати и няма пречка синдикати, директори и учители в Пловдив да работят по него. Дали кметът ще подпише предложения му анекс предстои да реши самия той", каза Стоянов.

По информация на трите образователни синдиката подписването на общинския анекс е наложително, защото в него има нови моменти. Така например, там е заложен скок на сумите за професионална квалификационна степен на учителите. Според степените средствата варират между 12 и 100 лева.

В анекса към КТД се иска втория час на класа да е на стойност 25 лева. Нов момент е и финансов отчет за всяко тримесечие, който трябва да подготвят директорите. При това школските шефове трябва да представят сметките на разбираем език пред целия педагогически персонал.

В анекса към общинския КТД са разписани и средства за специално работно облекло - ръкавици, престилки, които се ползват от непедагогическия персонал.

За разлика от детските учители, повечето техни колеги из училищата вече са взели пари за облекло. В отрасловия колективен трудов договор е разписано, че сумата за календарна година е 320 лева за учител и 250 лева за непедагогически персонал. При синдикатите има доста сигнали, че директори не изплащат цялата сума, а го правят пропорционално, т.е парите се разделят по месеци и така учителят взема по-малко пари.