Ромка осъди България за дискриминация в Страсбург

Общество

23-10-2012, 15:17

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

През 99 г. е простреляна от младежи, които и до днес не са открити

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България за етническа дискриминация, информират от Българския хелзинкски комитет.

По делото "Йотова срещу България" европейският съд открива нарушения в неефективното разследване от страна на българските власти на прострелване на ромка, за което има сериозни основания да се предполага, че е било расистки мотивирано.

Жалбоподателката Йоланда Йотова е от ромски произход и живее в село Ъглен, близо до Луковит. На 13 юли 1999 г. вечерта била простреляна в гърдите в дома си от неидентифицирани нападатели. Тя била тежко ранена, хоспитализирана и останала със 75% увреждания в резултат от нараняванията.

Макар полицията и прокуратурата в Луковит и Ловеч да образуват веднага досъдебно производство, те не успяват да установят извършителите.

Според съда в Страсбург "като цяло разследването е било неефективно". Властите не са извършили редица необходими действия, които е следвало да извършат и които са можели да доведат до разкриване на извършителите.

Също така според магистратите българските власти не са разследвали, а са били длъжни да разследват възможните расистки мотиви за извършване на престъплението.

Европейският съд по правата на човека е присъдил 12 000 евро на жалбоподателката, както и 3770 евро разноски по делото.