Бойко бутна сграда за секунди, вдига нова спортна зала за милион

Мисия Пловдив

23-10-2012, 00:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Симеон Дянков се превърна в екскурзовод – показа пловдивските разкопки на премиера

Между древността и бъдещето - така протече визитата на премиера Бойко Борисов в Пловдив. Започна от Университетска болница "Свети Георги", през училище „Св. Патриарх Евтимий” покрай археологическите разкопки на Центъра и накрая на Колодрума. На празника на града – 6-ти септември, в Пловдив пристигна цяла делегация от първи мъже – като се започне с Борисов, мине се през Симеон Дянков, образователния му колега Сергей Игнатов и спортния Свилен Нейков.

Около 11.00 часа министър-председателят дойде пред сградата на едно от най-елитните училища в града - бившата “Лиляна Димитрова”. За негова изненада там го посрещна не кой да е, а кучето Лора. Стопанката сподели, че красивото животно е влюбено в премиера. За празника Лора бе пременена с трибагреник на гърба. Бойко Борисов се усмихна и влезе в двора на училището. Строен детският хор от мъници го посрещна с песен.

След традиционното чупене на пита и поздрави делегацията се отправи към увехтелия спортен салон на елитното школо. Стари уреди, разбити стени, нашарена фасада..."Какво е това? Защо не сте писали проекти?" – сопна се премиерът. "Пловдив е с най-много спечелени проекти – 34 на брой само за година" – отговори кметът Иван Тотев.

"Колко е голяма залата?" - попита Борисов.

"21 на 10 метра" – чу се отговор.

"Ще я бутнем" – отсече премиерът.

"Типовете сгради са 36 на 13 метра" –подхвърли някой от министрите. "Така ще може да се правят и национални състезания тук" – вметна финансист №1 на държавата Симеон Дянков.

"Може да бутнем една стаичка отзад и ще има място за нова зала" – обади се и учител от “Патриарх Евтимий”.

"Снимайте салона сега и елате пак на 24 май", обърна се Бойко Борисов към журналистите.

Решението е взето – старият салон се бута и за месеци там ще има нова голяма спортна зала за 1 милион лева.

Цялото министерско войнство се отправи към Центъра на града. Премиерът бе решил да разгледа древните разкопки на площад "Централен".

Тук Симеон Дянков, който преди седмици бе в града, бе в стихията си. Заразказва на всички министри какво се очаква да се появи в пространството между Централна поща и Цар Симеоновата градина. "От там ще излезе входът, тук е изходът" – обясни вицепремиерът.

В момента на археологическото поле се обработват около 400 кв.м. Никой не може да каже какво точно има отдолу, предполага се обаче, че там се намират западните пропилеи на агората на Филипопол.

Най-вероятно на това място ще има находки от най-ранния период от създаването на града – 1 век от н.е.

На централната улица случайно премиерът видя и една от новите мултифункционални машини на "Чистота". Поздрави работника, огледа техниката и продължи към Колодрума.