Ексклузивно: МиГ-29 се разби край Голям Чардак +

Крими

23-10-2012, 15:01

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пилотите са катапултирали. Борда на самолета се проверява за боеприпаси. Ограничава се теча от резервоара

Военен самолет МиГ-29 се разби в 10,35 часа в района на село Голям Чардак, Пловдивско, северно от авиобаза Граф Игнатиево.

Катастрофата е станала в местността Бостанлък, разказа кметът на Голям Чардак Благо Стайков. На място веднага са пристигнали две линейки, пожарна и военна полиция, както и областният управител Здравко Димитров.

При излитане за изпълняване на летателна задача на борда на самолета избухнал пожар. По указание на ръководителя на полетите пилотите са насочили машината в безопасно направление и са катапултирали успешно на 1,5 км източно от селото. Пилотите, майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев, са в в болница, единият е със съмнение за счупени прешлени. Няма пострадали цивилни, районът се обезопасява, води се разследване, съобщиха от Министерството на отбраната.

Следователи, военна прокуратура и комисия от звено Авиационни произшествия към МО извършват щателен оглед на катастрофата. Срокът за тази проверка е минимум 24 часа след инцидента. На огледа са и Аню Ангелов, министър на отбраната на страната, както и генерал-майор Константин Попов, началник на Военновъздушните сили.

Експертите са категорични, че няма опасност за населението. В момента се ограничава теча на гориво от падналия самолет, очаква се окончателното потушаване на пожара. Проверява се и дали има боеприпаси на борда на самолета, заяви за ПловдивУтре полковник Теодор Чолев, началник на военната полиция в Пловдив.

„Професията ни е рискова. Слава Богу, че момчетата са живи и здрави“, заяви специално за ПловдивУтре командващият ВВС генерал-майор Константин Попов.

В базата в момента се провежда българо-американското учение "Тракийска звезда 2012". Утрешният 27 април беше предвиден като Ден за високопоставени гости и медии, но тъй като всички планирани полети са отменени, ВИП-денят няма да се състои.

Американските летци ще продължат тренировката си утре, българските им колеги обаче ще се присъединят към учението след приключване на разследването.

ПловдивУтре припомня, че на 2 юни 1999 година в района на село Драгомир се разби боен самолет Миг-21 от авиобазата в Граф Игнатиево. На място тогава загинаха капитан Георги Русев и старши сержант Сашо Николов.