Студенти ще помагат с превод на МВР и чуждите туристи

Общество

23-10-2012, 19:16

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов след среща с чуждестранни посланици от Европейския съюз

От следващото лято МВР ще използва "активно" студенти от Академията на МВР, които говорят чужди езици, за да се подобри комуникацията с чуждестранните туристи. Езиковата подготовка на служителите на ведомството на Цветан Цветанов се оказа най-големият проблем през изминалото лято пред туристите от други държави.

Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов след среща с чуждестранни посланици от Европейския съюз.

"Езиковата бариера все още стои пред полицейските служители и чуждестранните туристи. Предприемаме курсантите в академията на МВР – в зависимост от езиците, които владеят, да бъдат ползвани активно през летните месеци. Договорихме се до януари да бъдат обновени информационните формуляри на различни езици.

"Туристите не разбират защо трябва да чакат и полицаите не могат да им обяснят. Не се осигурява превод, а най-важното за хората е да се разберат. Ние сме съгласни с идеята да се използват служители от Академията на МВР и се надяваме, че следващата година ситуацията ще се подобри." Това заяви посланикът на Великобритания Джонатан Алън.

В България най-важният проблем е, че хората не се разбират, няма превод и липсва общ език между туристите и полицаите, заяви посланикът на Великобритания.  Важно е за нас, че има напредък, провеждат се много срещи, МВР слуша нашите препоръките и правите конкретна дейност като резултат. Конкретен резултат в тази посока е фактът, че тази година няма нито един проблем за пътниците, които пътуват транзитно през България. Нямаше проблеми и за това служители на МВР могат да се гордеят, каза Джонатан Алън.

"Такси за криминални случки"

"Проблем в почивните дни, когато не работят банките, е да внасят таксите за дадени криминални случки. За този летен сезон изготвихме служебни бележки, които да бъдат изготвяни от дежурните полицаи и да бъдат внасяни в първия работен ден. Желанието на посланиците е и да има изградени банкомати или терминали, където туристите могат да заплащат", заяви Цветанов.

Вероятно вътрешният министър е имал предвид глобите за административни нарушения, които се налагат на чужденците.
Според вътрешния министър сериозен напредък през последните 2-3 години е липсата на оплаквания "от транзитно преминаващите граждани през страната".

"Около 12 - 14% от БВП се формират от туризъм, за този летен сезон имаме увеличен прираст на туристи с около 5%. Това не е констатация само на МВР, но и на Холандия, Белгия и Германия. Има определени препоръки за летния сезон, които бяха дадени от посланиците", каза още Цветанов.