Шест нови еко пристана отварят Бургас към природата

Бургас Лайф

23-10-2012, 00:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Кейовете, само от еко материали ще са до древната кула, открита на полуостров Форос

Нови пристани с обособени зони за отдих, спорт и зеленина ще бъдат изградени от община Бургас в района на Крайморие и езерото Вая. По проект те трябва да бъдат напълно завършени през пролетта на 2013 година.

Екологичните зони ще бъдат общо шест, като в тях ще влизат освен местата за почивка, забавление и риболов и исторически и културни забележителности и нито една от тях няма да бъде изградена с бетон.

Четири от новите пристани ще са на брега на езерото Вая, а други два ще са  полуостров Форос в квартал Крайморие. Те ще имат подвижна част във водата – плаващ понтон, свързан със стационарен кей на брега. Бетон няма да се използва. Всичко ще бъде изработено от екологични материали – дърво и метал с антикорозионно покритие, тъй като избраните крайбрежия са защитени от закона и попадат в Натура 2000.

Средствата по проекта са заложени в бюджета на общината за настоящата, а не за следващата година.  

Новите кейови зони ще бъдат оборудвани с осветление и указателни табели. До тях ще бъде осигурен автомобилен достъп, за да може до водата да се закара кану или гумена лодка.

Проектът кореспондира директно с политиката на Община Бургас за развитие на туризма. Кейовете в Крайморие ще се намират в непосредствена близост до древната кула, открита на полуостров Форос, която предстои да бъде експонирана по атрактивен начин.

Близо до кулата се намира орнитоложкият център “Пода”, а и Крайморие, и езерото Вая са част от главния миграционен път на европейските птици “Виа Понтика”.

Къде ще бъдат разположени новите зони, можете да видите на снимките.