В центъра трафопостове и от '49-а, комисия дири неизправните

Архив Бургас

23-10-2012, 12:52

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

До 5-и ноември специалистите трябва да са приключили с обследването и да са готови със становище за всички вградени машини под високо напрежение

Междуведомствена комисия от експерти и представители на общинска администрация тръгва да дири нередности във вградените трафопостове из града.

Комисията, която се сформира по заповед на кмета Димитър Николов има за цел да инспектира абсолютно всички постовете под високо напрежение, които по данни на общината са около 47. Повечето от тях били в центъра на Бургас и датирали от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век. Дори имало подобен от далечната 1949 г.

Днес експертите извършиха проверка на трафопост, който е идентичен с този, който се взриви преди седмица. След първоначалното обследване обаче не бяха намерени нарушения в работата му.

"Наблюдават се машините, начина им на работа, има ли шум, вибрации, има ли вентилационни решетки, което е задължително изискване, както и има ли видими деформации по конструкцията на помещението и на сградата, има ли влага в помещението", каза гл. архитект на общината Веселина Илиева.

Тя допълни, че до 5-и ноември комисията трябва е приключила с обследването и да е готова със становище за всички вградени машини под високо напрежение.

"Притесняваме се много, естествено още повече като се случи нещо лошо. Не вярвам на някой да му е спокойно особено тези, които живеят на първия етаж", споделя Иван Ненчев, който живее в апартамент точно над вграден в жилищен блок трафопост.

На въпрос дали има възможност машините да бъдат изнесени извън жилищните сгради, арх. Илиева обяви, че това е възможно, но решението трябва да се вземе след оценка и съгласуване. Освен това било необходимо учредеването на права.

Представителят на енергоразпределителното дружество обаче остана безмълвен. Пред медиите той обави, че не се явявал в качеството си на експерт, а само отключвал вратите и осигурявал достъп на членовете на междуведомствената комисия.