ГЕРБ "на оружие" с ДПС за ген. Делов

Архив Пловдив

24-10-2012, 10:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Партията излезе с декларация за скандала в Кърджали

ГЕРБ възразява категорично срещу опитите да бъде дискредитирана личността на генерал Васил Делов, съобщават в декларация от партията.

На 21 октомври, на тържествена сесия на ОбС в Кърджали, 22-ма общински съветници от ДПС се обявиха срещу удостояването на ген. Васил Петров Делов, посмъртно, със званието "Почетен гражданин", пренебрегвайки волята на местните жители и приетото с пълен консенсус решение на Обществения инициативен комитет за честване на Балканската война. На 21 октомври в Кърджали бе направен опит да бъде подменена историческата истина под давлението на външни фактори и в услуга на вътрешнопартийните разногласия в редиците на една политическа сила, припомнят от партията.

"Ние, народните представители от ПГ на ПП ГЕРБ, намираме поведението на съветниците от ДПС за скандално. То води до изкуствено противопоставяне на хората от региона, сее разкол и говори за дефицит на демокрация. Отказът да бъде присъдено моралното звание "Почетен гражданин" на един велик българин, пълководец и патриот оспорва не само неговите заслуги, но и историческия акт на освобождението от 1912 г. – събитие, съизмеримо с 3-ти март и Съединението. Опозорена е не само личността на ген. Делов, но и историческата памет, чувството за национална принадлежност. Отричайки делото на ген. Делов, ДПС за пореден път показа, че не уважава паметта нито на българските войници, нито на доброволците от турското население, сражавали се рамо до рамо и оставили костите си по бойните полета в името на националното обединение.

Приносът на ген. Делов за присъединяването на поробените Родопи към независима България и освобождаването на местното население са признати не само у нас, но и в цяла Европа. Историята отдавна е дала своята оценка на делата му и преиначаването на историческите факти не носи полза никому. И ако това не е политическо късогледство, то значи е брутална предизборна игра, която вгорчи празника на всички граждани на Кърджали и даде изключително лош пример на децата ни.

Няма нито едно устно или писмено свидетелство в подкрепа на обвиненията срещу ген. Делов и неговите войници. И нека тези, които си позволиха да го охулят, поддавайки се на политически изкушения, да се допитат до архивите. Там ще прочетат, че ген. Васил Делов е сред основоположниците на българската армия след Освобождението, отличник на първия випуск на Военното училище, автор на първия български учебник по военно дело, участник в четири войни, сражавал се геройски в боевете при Драгоман и Пирот, Цариград и Одрин, посветил 40 години от живота си в служба на армията и Отечеството и награден с четири ордена за храброст.

През октомври 1912 г. командваният от него Хасковски военен отряд превзема Кърджали и отваря пътя на българските войски към Одрин. Първите заповеди, които издава, гласят, че всеки, който си позволи посегателство спрямо мирното население ще носи отговорност и ще бъде строго наказан. За него съвременниците казват, че е отвоювал победите си не с кръв, а с разум. Този човек, уважаеми колеги, се оказа недостоен за званието "Почетен гражданин" в очите на общинските съветници от ДПС в Кърджали.

От ГЕРБ допълват, че се присъединяват към Националната гражданска инициатива за присъждане на орден "Стара планина – първа степен с мечове" на ген. Васил Петров Делов.

"С това едва ли ще заличим скандалното поведение на съветниците от ДПС, но ще покажем, че сме хора със съвест. Нека не допускаме да бъде осквернена и употребена паметта на един достоен българин за политически цели", се казва още в декларацията.