Три часа лакардии в НС за едно "Да"... на референдума

Архив Пловдив

24-10-2012, 17:26

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Въпросът обаче ще е този, предложен от ГЕРБ, а не от БСП

След близо тричасови дебати, Народното събрания даде зелена светлина за провеждането на първия референдум у нас.

В гласуването участваха 113 депутати, от които "за" – 106, "против" – 7, съобщи Bulgariutre.

Депутатите решиха да се произведе допитването, но с въпроса на ГЕРБ: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?"

Така мнозинството отхвърли въпроса на левицата, който беше залегнал в подписката им от над 700 хил. души за свикването на референдума, а именно: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?

По време на разискванията днес искри прехвърчаха и от ляво, и от дясно.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обвини яростно ГЕРБ, че подменят волята на стотици
хиляди българи.

"Гордея се, че съм част от тази безпрецедентна подписка. Лично събирах подписи и чух желанието на хората да бъдат попитани. Все по-утопично става управлението на ГЕРБ. Внушавате на хората колко всичко е прекрасно и държавата просперира. Доведохте хората до просешка тояга. Хората ще ви гонят с тояга на изборите", посочи той.

Искра Фидосова веднага грабна микрофона и попита Сергей Станишев защо като министър-председател, без одобрен технически проект, е разрешил да се подпише допълнително споразумение за поръчка на оборудване за блокове 1 и 2 на "Белене"на обща стойност над 1 милиард лева.

Тя попита още, защо на заседание на МС от октомври 2008 г. е решено с 300 млн. лв. да се увеличи капитала на НЕК, след като не е подписан договор за градежа на Втора атомна.

Станишев и отговори: "Когато правителството взе решение за увеличаване на капитала на НЕК, това даваше възможност самата НЕК да има по-голяма възможност за реализация на стратегически проекти. Никога не съм говорил за голям шлем. Всеки проект е за самия проект. Водил съм и то умело преговорите с Русия".

Фидосова обаче не се спря и илюстрира противоречието в зададения от Коалиция за България въпрос за референдума със следното сравнение: "Искате ли да си построите къща на Малдивите, г-н Стоилов? Вероятно ще отговорите - да, но ако ви кажем за 10 млн. лв., вие ще се откажете".

По време на изказването й посетители на балкона в пленарната зала издигнаха плакати: "780 000 излъгани" и "ГЕРБ е диктатура".