Дачич: Трябва да решим проблема с Косово!

Свят

24-10-2012, 09:32

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

С война въпросът няма да се реши, обяви сръбският премиер

Сърбия ще загуби Косово, ако нейната позиция по този въпрос продължава да пропада в преговорния процес. Това каза сръбският премиер Ивица Дачич в интервю за държавната телевизия РТС.

"Ние може да си повтаряме - Косово е сърцето на Сърбия, по Конституция Косово е част от Сърбия, но то няма да бъде част от страната ни, ако ние не осъзнаем, че трябва да спрем пропадането на позицията ни, така както трябва да спрем и икономическия упадък", каза още Дачич.

"Аз лично се сражавах срещу този /премиера на Косово, бел.ред./ Тачи. Ако не бе международната общност щях и да го победя... С годините обаче лека-полека Сърбия губи Косово... Може да твърдим като гърците, че Константинопол е гръцка столица, но това не е така вече над 100 години", подчерта премиерът, който е и министър на вътрешните работи.

"Какво може да направи Сърбия? Да обяви война за защита на Косово, но защо тези, които бяха на власт, когато Косово обяви независимост не започнаха война? Очевидно това не е решение", каза Дачич.

Според него програмата за преговори трябва да се съобразява със състоянието, в което се намира Сърбия.

"Не е проблем фактът, че албанците не искат да живеят заедно със сърбите. Проблем е, че те обявиха независимост, без да подпишат договор със Сърбия и част от международната общност прие този факт. Съществуват исторически кризи, които времето решава, но ние, ако чакаме този въпрос ще бъде решен в наша вреда", подчерта Ивица Дачич и поясни, че Белград няма да признае независимостта на Косово.

"Ние сме длъжни да решим проблема с Косово. На кого да оставим този въпрос? Трябва да бъдем мъдри", каза още той.