В Израел - вдигат паметник в благодарност към българския народ

Новините

24-10-2012, 00:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Това споделили с президента Росен Плевнелиев представители на българската общност

Българската общност в Тел Авив планира да построи паметник в Израел в знак на благодарност към българския народ, за да се помни спасяването на близо 50 хиляди български евреи по време на Втората световна война, съобщава bTV, позовавайки се на информация от българската общност в Израел. Снощи над 500 българи в Тел Авив разговаряха с президента Росен Плевнелиев.

В Израел българските евреи са около 50 хиляди, но никой не води точна статистика на първите преселници от 1948 година. Една от тях е Хемда Яцкон от Карнобат. Заминава от родината едва 14-годишна, но България завинаги ще остане в сърцето й. „Била съм три пъти и всеки път се разчувствам там, не мога да говоря”, казва жената.

От 90-та година в Израел пристигат още 7 хиляди български евреи. Сега много от тях искат да получат и български документи. Да си българин в Израел е гордост, разказва Рина Бакалова. „Започваме подготовката за честванията, имаме идея за паметник за благодарност на българския народ, заради което и аз съм на този свят може би”, обяснява Рина, която е председател на българския културен център в Израел.

В Тел Авив президентът бе посрещнат от парашутиста ветеран Сами Рафаел. Плевнелиев мобилизира усилията на българската общност в честванията на 70-годишнината от спасяването на 48 398 български евреи и 15 хиляди евреи от други държави с издаването на транзитни визи.

„Ние искаме да покажем истината. Хората, които имат транзитна виза и тези, които са в България, получават шанс за живот не заради правителството или политиците, а заради българския народ, заради всичко това, което представлявате”, коментира Росен Плевнелиев.

Сред въпросите, които поставиха представителите на българската еврейска общност, бяха за социалната система и здравното обслужване в България. Те поискаха също съдействие да има български телевизионен канал в Израел, да бъдат изнасяни по-често български спектакли, да има повече книги от България, предаде БТА.

На срещата Плевнелиев каза, че днес, по време на кризата, България излиза стабилна, с ясна перспектива, на прав път. Той посочи, че задачата, която днес си поставят, е българите, които успяват навън - те или техните наследници да успяват и в България, да се чувстват добре в страната и да правят бизнес в България.

Ние се движим в правилната посока и моят проблем е колко бързо ще се движим в правилната посока, колко ефективно и как заедно можем да използваме доброто от всеки един, за да успеем, каза още президентът. Като отбеляза, че много държави в момента ще трябва да правят реформи и да икономисват, Плевнелиев каза, че българските правителства в последните 15 години от една гледна точка са работили отговорно - те са харчили само толкова, колкото произвеждат. Това сега дава страхотен шанс на България, тя е остров на стабилност и младите българи нямат планини от дълг на плещите си, а имат свободата сами да се развиват, изтъкна президентът, пише dnes.bg.