Безплатна храна искат служителите в затворите

Общество

24-10-2012, 11:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Синдикатът иска и противоотрови

Надзирателите и останалите служители в затворите и следствените арести да получават безплатна храна в съответствие със закона искат от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

ССЗБ поиска в писмо до министъра на правосъдието да издаде заповед, с която да определи размера на допълнителните възнаграждения, реда и условия за изплащането на тези допълнителни възнаграждения, както и реда и условията за осигуряване на безплатна предпазна храна и противоотрови за служителите, извършващи дейности, свързани с вредни за здравето последици в системата на ГД "ИН" и териториалните й служби, каквито норми се съдържат в Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС).

Мотивът на синдиката, е че до настоящият момент такава заповед не е издавана, нито са получавани дължимите по закон допълнителни възнаграждения, респ. безплатна предпазна храна и противоотрови.

От синдиката още считат, че са изправени пред неоснователно бездействие от страна на министъра, който по закон има задължение да издава ежегодно такава заповед, като предвид липсата на активно поведение и действия по издаването на определената в закона заповед, цяла една категория от служители от ГД"ИН" още от 2009г. (от влизането на закона в сила) до настоящия момент е непрекъснато ощетявана.

Искането на единствения синдикат защитаващ правата на държавните служители в системата на затворите, идва, след като стана ясно, че суми месечно за храна във вид на ваучери или купони ще получават от 2013 г. служителите на реда, които работят на дежурства в МВР, на база идентични норми в ЗМВР.

Друг мотив за търсене на различни инструменти от Синдиката, за защита правата на служителите в затворите е, че в края на месец август с писмо на МС до синдиката, правителството призна за съществуващи проблеми в областта на социалните права на служителите в ГД"ИН" и ГД"Охрана" към Министерството на правосъдието. Бяха изразени и поети ангажименти необходимите средства да бъдат предвидени в пълен обем в бюджет 2013 г., което не е подплатено с необходимите доказателства до момента.