Българите правят кариера, не деца

Общество

24-10-2012, 11:52

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Намалели са донорите за сперма и яйцеклетки

Около 200 000 семейства имат репродуктивни проблеми в България.

Това заяви пред „Фокус” д-р Георги Вакрилов - началник сектор Асистирана репродукция в Клиниката „Репродуктивно здраве” в УАГБ „Майчин дом”.

Проблем със стерилитета имат 10 – 14% от семействата у нас, което е много голям процент, посочи д-р Вакрилов.

Хората гледат малко повърхностно на този проблем, но той е голям. Все повече и повече семействата изчакват със създаването на поколение, за да завършат образование, да изградят кариера, да са финансово обезпечени. Така се достига възраст, в която шансът за забременяване намалява. Съветът ми, на мен и моите колеги, е семействата да си направят бебе и после да се занимават с кариера и други неща", подчерта лекарят.
Част от решаването на проблема с безплодието е донорството на сперма и яйцеклетки. За съжаление има недостиг на желаещи да дарят. „Винаги е имало недостиг. Преди имаше повече желаещи да станат донори. Сега обществото стана по-комерсиално, мисли се за пари, материални облаги. Малко хора идват да дарят без да питат за пари. Повече се интересуват първо за това”, посочи д-р Вакрилов. Донорството на сперма и яйцеклетки е безвъзмездна процедура, но е крайно необходима, подчерта той. „Надявам се хората да стават все по-съпричастни към проблемите на другите. Какъв по-хубав подарък може да направи човек от това да помогне друг да има дете?”, каза още д-р Георги Вакрилов.