Дянков пред недоволните от Девин: Не може държавата да финансира общинска болница

Новините

24-10-2012, 00:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Протестиращи от общините Девин, Борино и Доспат обсадиха Министерски съвет

"Наскоро тази пролет починаха четирима млади човека. В Девин ги закараха в Бърза помощ, от Бърза помощ докато ги препратят за Смолян, на излизане от Девин до бензиностанцията хората издъхнаха", разказва Станимир от Змеица, община Доспат, предава БГНЕС.

На седмия ден от протеста в защита на закритата болница в Девин, протестиращи от общините Девин, Борино и Доспат се отправиха към София. Протестиращите спряха пред Министерския съвет, където се проведе редовното заседание на правителството.

Хората от Борино, Девин и Доспат носеха плакати, в които заявиха: "Не на управленската некомпетентност", "Обществото ни боледува, обществото ни гладува, докога ще продължава да робува".

Те категорично не искат да станат филиал на смолянската болница и заявиха, че ако днес, утре не получат предложение от властта, ще преминат и към гражданско неподчинение.

Не може държавата да финансира общинска болница, защото тя е собственост на общината, заяви вицепремиерът и финансов Симеон Дянков, който се срещна с протестиращите пред Министерски съвет.

И по никакъв начин не е възможно законово да се финансират стари задължения на общинска болница. Това си изцяло задължение на тяхното ръководство, продължи Дянков.

Казах на протестиращите същото, което им казах , като бях в Девин в понеделник. Срещнах се тогава с Общинския съвет и след това на площада, а именно държавата е готова да финансира изцяло ново оборудване, както от гледна точка на медицинска техника, така и от гледна точка на преобразуване на сградата на бившата общинска болница, защото тя не отговаря още от 2008 г. на РЗИ на различните стандарти. Това сме решили да го направим, каза Симеон Дянков.

Според него, за да може това обаче да стане, трябва да е държавна собственост, трябва да я направим държавна структура. Така че трябва да започнем на ново, с нова организация, която е през държавно търговско дружество. От там нататък утре идват в 10 ч. пак представители на общината с техни експерти, информира финансовият министър. Надявам се, че утре всички детайли по нашето предложение ще се изчистят, да може още в петък те да гласуват нашето предложение. Ако то стане, от понеделник започваме работа. Това е единственият законен начин. Няма законов начин и не е правилно държавата да покрива лошото управление на общински болници, повтори министърът.