Топлофикация с предложения за промяна в енергийния закон

Мисия Бургас

24-10-2012, 00:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Идеята е да се улеснят потребителите и да се гарантира финансова стабилност на дружествата

Предложения за изменения в Закона за енергетиката, които да улеснят потребителите и да гарантират финансова стабилност на топлофикационните дружества е направило ръководството на бургаския ТЕЦ, съобщиха оттам.

Според ръководството усъвършенстването на нормативната база ще стимулира развитието на централизираното топлоснабдяване като най-ефективния начин за колективно отопление, спестяване на първичен енергоресурс и квоти парникови газове.

Според промените, предложени от бургаския ТЕЦ, отребителите от една и съща сграда трябва да могат да избират свободно начина на разпределение на топлинната енергия с помощта на средства за дялово разпределение или друг избран от тях начин. Това трябва да става след решение на общо събрание.

"Системата за дялово разпределение е въведена у нас през 2000 г. без нормативни документи за това. Недоволните от дяловото разпределение или от услугите на фирмата за топлинно счетоводство сега нямат алтернатива, освен да се откажат от парното, което води до загуба на клиенти", смятат от Топлофикация Бургас.

Според тях в никоя друга страна от ЕС няма задължение за 100% дялово разпределение. 

Бургаската топлофикация предлага законът  да постави топлинните дялови разпределители в пазарни условия на основата на конкуренцията. Те сами трябва да се грижат за паричните си потоци и да поддържат търговските си отношения, което ще  ги стимулира да работят.  

Дружеството иска още да бъдат уеднаквени падежите за плащане от страна на топлофикациите към “Булгаргаз” и тези на “НЕК” и електроразпределителните дружества към топлофикационните дружества за изкупената комбинирано произведена електроенергия.