Тенчо Попов се кълне в невинност, не познавал Цонев

Крими

24-10-2012, 13:51

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Обвинения в натиск, прокурорът отрича

Не се признавам за виновен и се заклевам, че истината ще излезе наяве. Не познавам Цонев, нямам контакти и не съм имал с него, заяви подсъдимият по делото за подкуп, в което са подсъдими още бившият военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров.

Тенчо Попов се отказа от показанията си от 19 април 2010 г. Той обясни, че е попаднал в случая по брутален начин и е бил принуден да даде тези показания под натиск. Насаме тогавашният прокурор Роман Василев му е предложил сделка с думите: "Тенчо, ти си умно момче. Ето ти два листа, пиши срещу съдията и министъра. За теб няма да има последици".

Бившият военен министър Николай Цонев също потвърди, че не е имал никакви отношения с Тенчо Попов и обясни, че на нито от едно от делата си не е търсил помощ. Съдът прие заключението по допълнителната експертиза от вещото лице проф. Евгени Николов от БАН.

Бившият военен министър Николай Цонев бе задържан при специализирана полицейска акция на 1 април 2010 година в столицата заедно с бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров.

На 13 юни тази година Николай Цонев бе признат окончателно за невинен по две от четирите дела, които се водеха срещу него. Единственото дело, което все още не е завършено на първа инстанция, е това за подкуп.

Междувременно Божидар Джамбазов, който е прокурор по делото срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров, заяви, че е абсурдно да се твърди за какъвто и да е натиск по отношение на който и да е от обвиняемите.