Над милион лева в полза на нуждаещите се пловдивча

Мисия Пловдив

24-10-2012, 00:00

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Община Пловдив спечели важен социален проект, безвъзмездната финансова помощ ще бъде разпределена по районите в града

Община Пловдив спечели проект на обща стойност 1 222 952 лева по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г, схема „Помощ в дома“. Проектът се финансира от Европейския социален фонд. Договарящ орган е Агенция за социално подпомагане. Предоставената безвъзмездна финансова помощ ще бъде разпределена по районите в Пловдив.

Целта е постигане на ефективна и устойчива политика за подкрепа на лица, нуждаещи се от обслужване в ежедневието си. В рамките на схемата ще се даде възможност на съществуващия „Домашен социален патронаж“ да разшири дейността си като създаде Звено за услуги в домашна среда към всеки един от районите на Община Пловдив, което да предоставя по иновативен начин три типа почасови услуги в домашна среда:

-        за лична помощ;

-        за социална подкрепа;

-        за помощ в комунално-битови дейности.

По този начин ще се гарантира по-висока ефективност на предоставяните услуги при използването на значително по-малък финансов ресурс, чрез прилагане на гъвкави механизми за съчетано почасово ползване на различните социални услуги, ориентирани към индивидуалните нужди на всеки нуждаещ се.

За целта в Звеното за услуги към съответния район ще бъдат наети лица, които ще обслужват нуждаещите се на съответната територия. За персонал на звената ще бъдат наемани безработни лица.

Проектът има за цел да осигури развитието на дейностите за обгрижване на лица с увреждания и социално включване след приключване на проект „Подкрепа за достоен живот”, както и да надгради услугите предлагани по национална програма „Асистенти на хора с увреждания”.  Действието на проекта е насочено към лица от целевата група на потребителите с постоянна и временна адресна регистрация на територията на съответния район. Задължително е лицето, което ще ползва услугите да има постоянен или настоящ адрес в района, а за служителите в екипа на звеното да са безработни, регистрирани в Бюрото по труда.

Продължителност на проекта – 17 месеца, а продължителността на дейностите в Звеното е  12 месеца.