ВМЗ-Сопот става частна фирма през ноември

Мисия Пловдив

24-10-2012, 00:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Работниците чакат пари от август

Най-важното е проблемът във ВМЗ-Сопот да бъде решен дългосрочно, а не след няколко месеца отново да го обсъждаме. Това заяви след среща с представители на КНСБ и КТ "Подкрепа" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. В срещата участваше и изпълнителният директор на Агенцията по приватизация Емил Караниколов, съобщи Радио Пловдив.

Министър Добрев увери, че с него са оптимизирали всички срокове по приватизацията на ВМЗ. Той съобщи, че Караниколов е поел ангажимент до 30 ноември тази година да приключи процедурата по приватизацията на предприятието. "Ситуацията във ВМЗ-Сопот в момента е много тежка и трябва да се избира между това дали да се купуват материали или да плащат заплати", каза Делян Добрев.

Според него и двата варианта не са решение на проблема, защото ако се платят заплати и не се купят материали – няма как да бъде произведена продукция и да се осигурят следващи заплати.

Проблеми с НАП и запор на сметките, в които да има средства за заплати, няма, увери министър Добрев. "Когато процедурата на приватизация приключи, новият купувач на ВМЗ-Сопот трябва да изплати всички задължения към държавата. НАП има гаранция, че ще получи своите средства и затова те се съгласиха да не притискат предприятието един месец преди неговото приватизиране", каза още Добрев.

Работниците на ВМЗ-Сопот излизат на мирно шествие в обедната си почивка утре. Оръжейниците не са получавали пари от месец август. Тези дни са им са били изплатени по 100 лева от заплатата за август – съобщиха от синдикатите.