Авторитаризъм цари на Балканите

Свят

24-10-2012, 20:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Превзел е Румъния и Унгария и пълзи към Балгария, твърди германски социолог

В Югоизточна Европа съществува традицията на специфичен авторитаризъм, но Европейския съюз трябва да го контролира и да му оказва съпротива. Това заяви в интервю за "Кориере дела Сера" известният германски социолог Клаус Офе.

По думите му авторитаризмът вече се e установил в Румъния и Унгария, съществуваше риск да пусне корени и в Австрия по времето на Йорг Хайдер, съществува риск и за България, твърди той.

Все пак, според нето, за европейските демократи Европа винаги е била цивилизационна сила , която е поемала, поддържала и осъществявала контрола над патологичните политически тенденции.

"Затова ние се нуждаем от европейска власт, европейско правителство, нещо от типа на Европейска федерация, които ще осъществяват такъв контрол", казва германският учен, който е един от най-известните експерти, занимаващи се с изучаването на общественото мнение.

Според него е погрешен и размера на еврозоната.

"Страните с различна производителност и различна стойност на труда не могат да имат една и съща валута, защото губещите ще губят още повече, а победителите ще побеждават още повече. Германия, Холандия, Финландия, Люксембург и други страни имат исторически предимства, докато южните страни неизбежно ще бъдат сред загубилите. Това е първата грешка", заяви Офе, цитиран от БГНЕС.

"Втората грешка се състои в това, че във вече лошо очертаната еврозона няма единна данъчна и социална политика. Този аспект трябваше да бъде разрешен от самото начало", добавя той.

По думите на Офе  кризата, талегнала света и Европа, разрушава ключови елементи на демокрацията, „защото ни кара да прибягваме към мерки, които общественото мнение не подкрепя“.

На въпрос на "Кориере дела Сера" дали това не поставя под въпрос оцеляването на единна валута, Офе е категоричен: "Не, не мисля. Вярвам, че в края на краищата еврото ще оцелее и вероятно Гърция ще остане в еврозоната".