Големият Бил Еванс няма време за пловдивските журналисти

Пловдив Лайф

24-10-2012, 15:26

Снимка:

Plovdivutre

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Носителят на "Грами" е голямото име на Пловдивските джаз вечери

Авторски пиеси и теми от световната джаз класика ще чуят меломаните на „Пловдивски джаз вечери“. Събитието ще е три дни и стартира утре в 19 часа в пловдивския Драматичен театър. Музикалното събитие е финалната точка на Есенния салон на искуствата в Пловдив. Голямата звезда на събитието е саксофонистът Бил Еванс Соулграс.

Той е свирил рамо до рамо с Майлс Дейвис, а два от албумите му са номинирани с награди „Грами“. Всеки ден преди концертите организаторите правят пресконференция с изпълнителите за пловдивските медии. Най-чаканата звезда Бил Еванс обаче няма да има време за въпроси. Той пристига в Пловдив късно следобед, ще се настани в хотел и ще направи саундчека си преди концерта.  Всички останали изпълнители са предвидили в програмата си среща с журналистите в хотел "Одеон". 

Българските звезди са Теодосий Спасов, Веселин Койчев, Марио Станчев, Михаил Йософов, Симеон Щерев, Йълдъз Ибрахимова, а Митко Карамфилов за пръв път ще свири на събитието. Специален гост е италианецът Рикардо Киариони, преподавател в консерваторията „Джузепе Тартини“ в Триест.

Именно той и Веселин Койчев, който преподава китара в Пловдивския университет и Музикалната академия, ще дадат старт на грандиозното събитие. „Джазът не е масова музика и трябва да сте настроени на специална вълна, за да му се насладите, но си струва“, призна Койчев. Италианският китарист е дошъл, за да преподава по програма Еразъм на пловдивски студенти от Музикалната академия, а Джаз вечерите са съчетани с гостуването му в Пловдив.

„Преподавателите трябва да са концертни изпълнители“, категоричен е веселин Койчев. Той не може да нахвали начина на обучение в града на Рикардо – Триест. „Синът ми замина там за семестър. Оказа се, че за този период е научил качествено над 30 пиеси“, похвали се майсторът на китарата. По думите му тук натовареността на студентите е пъти по-малка.

Концертът на големия саксофонист Бил Еванс е в събота от 19 часа. Пловдивски джаз вечери изцяло се финансира от община Пловдив. Билетите са на цена 10 лева, а за трите вечери струват 25 лева.