Поредна отсрочка за Гърция с 2 години

Свят

24-10-2012, 20:39

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Въпреки удължения срок, Атина ще получи поредния транш от международната финансова помощ в размер на 31,5 милиарда евро

 Финансовият министър на Гърция съобщи, че страната е успяла да получи допълнително време, за да изпълни поставените цели в международната програма за спасяване.


Пред парламента в Атина Стурнарас заяви, че Гърция вече има допълнително време, за да реформира своите финанси, но не уточни за какъв срок става дума. Министърът посочи, че без отсрочката страната е трябвало да въведе мерки за икономии в размер на 18,5 милиарда евро вместо 13,5 милиарда евро.


Международните кредитори на Гърция са решили да дадат на страната още две години, за да сложи в ред своите публични финанси. Освен това Атина е получила повече време да проведе реформи на пазара на труда и енергийния си сектор. Удължен е и срокът за приватизирането на определени държавни компании.


Въпреки удължения срок, Атина ще получи поредния транш от международната финансова помощ в размер на 31,5 милиарда евро.


Министерството на финансите в Берлин отрече появилата се информация, че Атина ще получи две допълнителни години, за да сложи в ред своите финанси. Говорителят на министерството Щефен Кампетер заяви, че все още не е взето подобно решение и Германия очаква доклада на ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за реформите в Гърция.


Междувременно бе съобщено, че гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас е постигнал споразумение с представителите на международните кредитори – т.нар. "тройка", по пакета с икономии в размер на 13,5 милиарда евро.


През следващата седмица министърът ще внесе в парламента два проектозакона. Документите трябва да бъдат гласувани до 12 ноември. В същото време източници от министерството на финансите в Атина посочват ,че трипартийното коалиционно правителство в Гърция все още не е постигнало съгласие по новите мерки.