Закопчаха банда серийни грабители

Крими

25-10-2012, 14:24

Снимка:

Impact Press Group, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

10 мъже, повечето с кримидосиета, шетали мощно из Бургас

В рамките на няколко седмици, благодарение отличната координация и анализ, предприети спрямо серията грабежи, осъществени на територията на Централна градска част в Бургас за период – последните 20 дни, служителите от сектор «Криминална полиция» при Първо Районно управление «Полиция» - Бургас разкриха и задържаха десетина младежи и мъже, по отношение на които са предприети различни законови мерки, съобразени с тежестта на деянието и повторяемостта във времето.

- серията грабежи стартира на 30.09.т.г. около 05.20 ч., когато 18 годишна бургазлийка, прибираща се към дома си на ул. «Ген. Гурко», е нападната в района на пл. «Св.Св. Кирил и Методий», между оградата на строежа на подземния паркинг и банка «Пиреос» от двама непознати мъже, които я съборили на земята. Единият от тях, чрез издърпване й отнел дамската чанта, след което двамата побягнали в мрака, изоставяйки момичето в безпомощно състояние. В чантата й се съдържали : два мобилни телефони на обща стойност 1 100 лв., кожен портфейл със сумата от шест лева, личната й карта и дамски принадлежности. Седмица по-късно в резултат на бързите оперативно-издирвателни мероприятия, предприети от служителите от сектор «Криминална полиция» при Първо Районно управление «Полиция» - Бургас, са задържани извършителите на престъплението – това са криминално проявените : Р.Ю., 18 годишен от Айтос и 18 годишния Е.М. от с. Карагеоргиево – «стари познайници» на полицията, неколкократни извършители на грабежи и кражби. Ограбените от 18 годишната бургазлийка вещи са намерени и иззети, като същите без липси са върнати на пострадалата. Е.М. е привлечен в качеството на обвиняем и му е наложена мярка «подписка». Спрямо Р.Я. също ще се приложи предвиденото по закон наказание.

- вторият грабеж е осъществен около 23.10 ч. на 03.10.т.г. в района на входа на блока, разположен на ул. «Констатин Фотинов» № 1 – установено е, че 44 годишен бургазлия, при прибирането си към дома, е застигнат в гръб във входа от непознат мъж, който го блъснал в гърба и му нанесъл удар в лицето с бокс. Пострадалият изпаднал в безсъзнание, като след свестяването си констатирал липсата на мобилен телефон и банкнота от 20 лв.

- часове след жестокия грабеж е установено, че втори случай на подобно посегателство е осъществен спрямо 41 годишен бургазлия – той нападнат на 04.10.т.г. около 03.00 ч., в района на ул. «Климент Охридски» в близост до Бургаска опера. По думите му, непознат мъж го ударил в областта на дясното слепоочие, като го привел в безпомощно състояние, ограбвайки му : златен синджир, тежащ 20.5 грама, 14 карата и златен медальон с разпятие на «Исус Христос» - 6 грама, 14 карата.

Двата грабежа са разкрити благодарение действия на служителите от сектор «Криминална полиция» при Първо Районно управление «Полиция» - Бургас, като е задържан криминално проявления К.Р., 39 годишен от с. Трояново, общ. Камено, наскоро изтърпял присъда в бургаския затвор за сходни престъпления. Ограбените от 44 годишния и 41 годишния бургазлия вещи до една са намерени и иззети, като на К.Р. е повдигнато обвинение и с постановление на Бургаска окръжна прокуратура му е наложена мярка за неотклонение «задържане под стража».

         - четвъртият грабеж спрямо 36 годишна бургазлийка е извършен на 07.10.т.г. около 22.15 ч. в райна на кръстовището на ул. «Гладстон» в близост до магазин «Браво» от двама непознати мадежи, които чрез издърпване й отнели златен синджир с тегло около 20 гр. Часове по-късно криминалистите от Първо Районно управление «Полиция» - Бургас със съдействието на служители от сектор «Криминална полиция» към ОДМВР – Бургас задържали бургазлията Р.Т., който продал ограбения златен накит в златарско ателие, разположено на ул. «Александър Велики». / Р.Т. не е пряк извършител на грабежа, но е съучастник, продал отнетата златна вещ/. При извършеното претърсване в ателието са открити и иззети близо 2.5 кг. златни заготовки и бижута, без документи за произход, за което спрямо собственика на златарския обект е образувано досъдебно производство.

- петият грабеж от серията, стартирала в началото на м. октомври, е осъществен спрямо 42 годишен помориец, който на 09.10.т.г. около 03.00 ч. в района на Бургаската опера, е нападнат от непознат, който събаряйки го на земята, му отнел портфейл, съдържащ сумата от 270 лева, дебитна карта, лични документи и мобилен телефон. По даденото от помориеца описание и благодарение отличните и професионални умения на криминалистите от Първо Районно управление «Полиция» - Бургас е установен извършителя на престъплението – това е криминално проявения М.И., 25 годишен от Бургас. Ограбеният мобилен телефон е намерен и иззет, а спрямо М.И. е повдигнато обвинение за грабеж. С постановление на Бургаска окръжна прокуратура му е наложена мярка за неотклонение «задържане под стража».

- шестият грабеж е осъществен на 11.10.т.г. около 23.30 ч. спрямо 25 годишен бургзлия, който е застигнат в района на ул. «Калоян» в близост до магазин «Европа» от двама младежи, единият от които му отнел със сила мобилен телефон. Два дни по-късно бургазлията забелязал около 02.30 ч. в района на Бургаска община младежите, извършили грабежа – по думите на пострадалия нападателите се придвижвали с велосипеди в посока ж.п. гара – Бургас. Той успял да задържи единия от тях и го довел в Първо Районно управление «Полиция» - Бургас, където е установено, че това е 14 годишния А.И. от Бургас. От проведените незабавни заградителни мероприятия от служители на Първо Районно управление «Полиция» - Бургас е заловен и втория участник в грабежа – това е : 15 год. Г.А. от Бургас, обявен за общодържавно издирване за бягство от Възпитателно училище–интернат – с. Керека. Констатирано е, че двамата младежи в съучастие с криминално проявения С.Х., 17 годишен от Бургас / също беглец Възпитателно училище–интернат – с. Керека/ и Б.Х., 13 годишен от Бургас са извършители и на :

- грабеж на територията на Четвърто Районно управление «Полиция» - Бургас, осъществен на 10.10.т.г.,

- кражба на монетник от кафе-автомат, разположен на територията на Първо Районно управление «Полиция» - Бургас, осъществена на 12.10.т.г. и

- взломна кражба на велосипед и мобилен телефон от гараж, разположен в ж.к. «Меден Рудник» до бл. 56.

Част от отнетите вещи са намерени и иззети. Г.А., А.И. и Б.И. са настанени в Дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни в Бургас, а на С.Х. с постановление на Бургаска районна прокуратура е наложена мярка за неотклонение «задържане под стража».

           - седмият грабеж от серията е осъществен спрямо 23 годишен бургазлия около 23.40 ч. на 19.10.т.г., от когото след заплаха е отнета сумата от 100 лв. / деянието е извършено, докато пострадалия бил в л.а. «Опел Астра», с бургаска регистрация, паркиран на ул. «Тракийска» № 2 – в резултат на полицейските действия на служители от сектор «Криминална полиция» при Първо Районно управление «Полиция» - Бургас е задържан извършителя на престъплението – това е : 27 год. К.Ч. от Бургас, от когото е иззета ограбената парична сума.

          Паралелно с дейността по разкриване на грабежите служителите от сектор «Криминална полиция» при Първо Районно управление «Полиция» - Бургас са успели да нетрализират и 34 годишния Д.М. от Бургас, който около 05.15 ч. на 16.10.т.г. проникнал в офиса на рекламна агенция, разположен на бургаската улица «Михаил Герджиков» - установено е, че Д.М. влязъл в помещението, чрез натиск с твърд предмет в областта на бравата, като откраднал метална касетка, съдържаща сумата от 52 лв.  Д.М. е привлечен в качеството на обвиняем, като с постановление на Бургаска районна прокуратура му е наложена мярка за неотклонение «задържане под стража». В резултат на решение на състав на Бургаски районен съд, Д.М. е осъден на 4 месеца лишаване от свобода. Същият отново е стар познайник на полицията, като до преди месец е бил в бургаския затвор.