Болницата в Девин отказала 1 милион

Животът

25-10-2012, 14:31

Снимка:

Интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Лечебното заведение е отклонило евро пари за оборудване и ремонт

Болницата в Девин е отказала да получи своите 1 милион лева за оборудване и ремонт по оперативна програма „Регионално развитие", категоричен е регионалният министър Лиляна Павлова. По нейните думите лечебното заведение е било определено като конкретен бенефициент, имало е възможност и самата община да се възползва от европейските пари. От общината обаче не пожелали, допълни Павлова, цитирана от Дарик.

През януари тази година 31 болници са били одобрени по европейския проект в подкрепа за реконструкцията им. 9 месеца по-късно станало ясно, че само при едно от тези лечебни заведения се наблюдава някакъв напредък по проекта, тъй като болницата е провела тръжна процедура.

При останалите 30 болници - бенефициенти по проекта, има пълно забавяне и няма никакъв напредък в реализацията му, посочи още регионалният министър: „Защо изгубихте 10 месеца да обмисляте каква да бъде спецификацията. Именно за това ние още веднъж се обърнахме към тях, че трябва да спрат да си променят техническите спецификации. Трябва да засилят и да ускорят тръжните си процедури и към днешна дата сме одобрили документацията, изискванията на 27. Остават три общини, които продължават да не се справят с този процес. Дори не са съгласни с нашите коментари. Тъй като ние не приемаме изменени техните технически спецификации, те даже спорят с нас".

Ситуацията Павлова определи като урок за министерството. Затова оттук нататък ще присъства допълнителна клауза към предстоящите бенефициенти, която гласи, че те имат не повече от шест месеца, за да проведат търговете си, да изберат изпълнители и да започнат работа по проекта. Неговата продължителност е от две години и така лечебните заведения ще имат година и половина за ремонти и тестове на медицинското оборудване.

Днес бяха подписани договори по оперативната програма за безвъзмездна финансова помощ, с която ще бъдат създадени 5 медицински центъра в общините Генерал Тошево, Тервел, Котел, Годеч и Малко Търново.