Първомай с над 10 европроекта

Парите

25-10-2012, 14:41

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Общината е подала предложение и за водния цикъл и за маркетинг на туристическите продукти

Община Първомай е сред водещите в областта по управление на проекти.

„Работата ни по оперативните програми е доста активна и може да се похвали с доста добри постижения и резултати с проекти по тях. Бизнесът при нас също работи добре. В тази връзка такива информационни дни, които Областен информационен център – Пловдив провежда по места, са изключително важни и полезни, както за нас, така и за бизнеса“. Това обяви кметът на града Ангел Папазов при откриваването на информационен семинар под мотото „ДА създаваме заедно”, организиран и проведен от Областен информационен център – Пловдив.

Община Първомай е приключила и реализирала успешно 10 проекта по оперативните програми. В  момента работи активно по други 9 текущи проекта по 3 оперативни програми – „Регионално развитие“, „Административен капацитет“ и „Развитие на човешките ресурси“, както и по Програмата за развитие на селските райони.  Освен тях, в най-скоро време ще започне работа на проект по схемата „Помощ в дома“ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Очаква се подписване на договор по него.  Общината има подадени проектни предложения и по проекти за водния цикъл и за маркетинг на туристическите продукти.

Ангел Папазов заедно с експерта по европроекти към общината Петя Калоферова, представиха добри практики от успешно реализирани проекти, финансирани по оперативните програми.

Информационният ден в Първомай премина при подчертан интерес. Близо 50 представители на широката общественост, бизнеса, неправителствени организации, местната власт, национални и регионални медии се запознаха в аванс за следващия програмен период 2014 – 2020 година, приоритетите в бъдещата Кохезионна политика и оперативните програми в България, както и за 10-годишната стратегия за растеж на Европейския съюз „Европа 2020“.

Бяха представени отворени и предстоящи схеми за кандидатстване с проектни предложения, финансирани от оперативните програми като акцент бе даден на две актуални схеми – „Енергийна ефективност и зелена икономика“ и „Развитие на професионалното образование и обучение в сътрудничество с работодателите“. На форума бе споделен опит от „научени уроци” по проекти, финансирани по оперативни програми.

С този информационен ден Областен информационен център – Пловдив стартира втория информационен цикъл събития, които ще проведе до края на тази календарна година на територията на 18-те общини в Пловдивска област.