Българо-руските отношения не са само "Белене", рече Бойко

Политика

25-10-2012, 16:11

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Петролопроводът бе заплаха за Черноморието, каза още той

Отношенията между Русия и България не трябва да се оценяват само с проекта АЕЦ "Белене", който бе прекратен от българското правителство през март.

Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов в специално интервю за ИТАР-ТАСС и телевизия "Россия 24".

Петролопроводът Бургас-Александруполис, който бе другият спрян руски проект, можеше сериозно да навреди на българското Черноморие, смята премиерът.

"Тръбопроводът трябваше да премине през важни туристически градове и затова всяка екологична катастрофа, подобна на тази, която се случи в Мексиканския залив, просто щеше да унищожи туризма в нашата страна за стотици години. Освен всичко това, проектът беше изключително неизгоден за България, отчитайки всички тези рискове – ежегодният доход е в размер на около 30 милиона долара от транзитни такси", каза Борисов.

Коментирайки другия проект АЕЦ "Белене", българският министър-председател отбеляза, че вината, свързана с неговото спиране, лежи както на руската, така и на българската страна. "През 2006, когато беше обявено, че станцията ще се строи, в сключения договор не бяха посочени най-важните точки: колко ще струва проекта и каква е ескалацията... Заради отсъствието на ясни параметри проектът започна да се бави. Когато ние дойдохме на власт /2009 г./ и започнахме да се занимаваме с него, никой не искаше да прекратява договора. Започнахме да водим преговори за цената. И, когато президентът на "Росатом" Сергей Кириенко се срещна с мен в София, той, на свой ред, посочи, че вината лежи на руската страна и на българското правителство, защото не е била определена ескалацията", подчерта Борисов.

"Нашето правителство никога не е било против руската технология. Ние не сме се отказали да строи атомната централа по тази причина", добави Борисов, отбелязвайки, че главният проблем на проекта е било финансирането. "Имаше различни варианти: Русия ни предложи кредит, но на нашите питания за лихвата не получихме отговор. Така се получи, че на мястото на бъдещата АЕЦ днес има един голям гьол. Винаги съм казвал, че отношенията между Русия и България не трябва да се оценяват само с този проект", заяви още премиерът.