"Комерсант" към руснаците: BG e рисков пазар за имоти!

Парите

25-10-2012, 17:52

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Всяка пета строителна фирма е във фалит, а недовършените сгради – бол, твърди изданието

България е един от трите най-рискови пазара на недвижими имоти в Европа, където господства беззаконие. Незавършеното строителство е често срещано и чуждите клиенти могат да се опарят от това, се казва в анализ на руският "Комерсант".

Руснаците са уморени от жилищните проблеми в страната си и все по-често се интересуват от недвижимост в чужбина. Много често в Европа цените са по-ниски, а качеството на имотите по-високо, отколкото в Русия. Но и тук те се сблъскват с проблеми, особено в България, пише изданието.

България заедно с Черна гора и Испания освен, че са популярни туристически дестинации отскоро се превърнаха и в места, където руснаците купуват ваканционни имоти. Тези три страни обаче влизат в рисковата група, където купувачите трябва да са винаги нащрек.

"В периода от 2001 до 2008 в тези държави активно се строеше, хората купуваха недвижимост още на стадий проект. Но с настъпването на кризата продажбите спряха. Банките се презастраховат и на практика престанаха да отпускат кредити на строителните предприемачи. Много компании, останали без финансиране, не можаха да продължат строителството на даже продадените обекти.

В тези страни механизмът за контрол над строителството работи лошо. Например, нито в Испания, нито в България държавата не ограничава масовото презастрояване на крайбрежието. Със строителството и продажбата на недвижимост се занимават хора, която няма необходимия опит и професионализъм", коментира експертът Анна Левитова.

В България всяка пета строителна фирма е в банкрут. "Преди покупката на имот на стадий строителство трябва да се поинтересувате от състоянието на компанията, да прочетете отзивите в интернет, да се запознаете със завършените проекти. Основният критерий за надеждност на строителя е големият опит на строителния пазар", предупреждава "Комерсант".