Бургаска болница тръгва на съд с Касата

Животът

25-10-2012, 16:18

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

25 от 36 случая неизплатени заради нарушения във формулярите, а всички са еднакви, казват от МБАЛ "Дева Мария"

Ветренската МБАЛ „Дева Мария” ще заведе дело срещу Здравната каса за неизплатени суми, дължими й според действащия договор между двете звена.

По данни на здравното заведение става дума з 36 случая  по клинична пътека за месец април, като за тази дейност лечебното заведение предоставя на РЗОК-Бургас съответната фактура.  След направена проверка от тяхна страна се констатира нарушения по изпълнението на  алгоритъма на работа при 25 от тях, за което болницата получава с 27 500лв. по-малко от полагащите й се лимитни средства.

Пародоксалното е, че всички 36 случая, които са проверени са идентични и е използвана една и съща методика на работа, обясняват от болницата. 

Провокирани от двойния стандарт за определяне на това кога е спазен и кога е нарушен този метод, болница „Дева Мария” ще потърси правата си в съда, категорични са от здравното заведение.

Според сега действащия принцип на работа лечебните заведения имат определен лимит за всяко тримесечие от годината, заложен по предварително сключения договор с НЗОК. До момента МБАЛ „Дева Мария” има извършена дейност над отпуснатите и прогнозни средства в размер на 985 940 лв. 

За близо 4 млн. лева надлимитни дейности са изработили общо бургаските болници. Единствен извод, който може да се направи относно разпределянето на бюджетите по райони е, че методиката е тотално сбъркана и нелогична, казват от болницата.

Според нов проект на НЗОК от другата година няма да се отпускат лимитирани  средства, които болниците сами да разпределят по дейност, а ще ограничат броя на самите клинични пътеки, по които се работи.