1000 порции кавърма за Байряма в Пловдив

Животът

25-10-2012, 18:32

Снимка:

Plovdivutre

Автор:

Plovdivutre

Всичко от Автора

Мюсюлманският празник продължава 3 дни. От традиционната гозба ще опитат в домовете за възрастни хора

Традиционна телешка кавърма похапнаха пловдивчани в Центъра на града. Около 1 000 души опитаха ястието по случай мюсюлманския празник Курбан Байрям, раздадено от сдружение „Диалог България“ с разрешението на община Пловдив. От кавърмата опита и кметът Иван Тотев.

 „4 телета ще бъдат раздадени в домовете за възрастни хора утре. Кавърма ще получат самотни и сираци“, съобщи за Plovdivutre зам.-кметът на район „Северен“ Красимир Асенов.

 Той разказа, че по традиция Курбан Байрям събира на една трапеза роднини и близки, за да си поискат прошка един от друг. По-младите изразяват почитта си към възрастните, с което дават пример на децата си за взаимно разбиране, смирение, милосърдие и вяра в доброто. „Това са ценности, към които се стремим и на които също учим децата си. Радвам се, че днес, тук, мюсюлмани и християни сме заедно и споделяма една реалност, споделяме радостта от празника. Имаме надеждата за едно хуманно и толерантно обществото, в което ще съдят хората по добрините, които са извършили в името на хората, а не по верски и етнически признаци“, добави Асенов. 

 „Като неделима част от българското общество, ние мюсюлманите подкрепяма и работим за всяка идея и кауза, която води до обединение на нацията, до нейния просперитет и благоденствие“, добави председателят на Управителния съвет на сдружението Хабил Талиб Раиф. Курбан Байрям продължава 3 дни.