Каква е схемата за разплащане в "черното тото" у нас?

Спорт

25-10-2012, 19:53

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Явор Пиргов

Всичко от Автора

Плаща се с китайско карго, показва разследване на Sportline.bg

"Знаем, че има "черно тото", знаем кои са мачовете, но на този етап не можем да го докажем", това сподели пред SPORTLINE.BG прокурор, който нищи огромната далавера в родния футбол и изришно пожела да не споменаваме името му.

В неофициалния разговор той разкри определени мачове, резултати, назова конкретни отбори, но най-важното – разкри схемата на разплащане.

Слуховете и твърденията за манипулиране на мачове не спират. Всяка втора дума е "уреден" и "продаден". Феновете на ЦСКА не спират да твърдят, че "боклуците" са продали мача на Миньор Перник (0:3), на Славия (1:2), а се стигна до там, че дори са играли тото за пропилените 8 точки разлика и отпадането от Мура.

Всичко това е в сферата на фантастиката. Според магистратът азиатските букмейкъри се интересуват единствено от "оувър и ъндър" на головете, както и на корнери в мача.

Като пример той спомена победа на "армейците" при скорошно гостуване на Монтана. Подобен сценарии се разиграва, когато общинския отбор, който вече няколко години е в елита, а в същото време безработицата в района е потресаваща играе с Левски и губи с 0:3, а головете падат в рамките на няколко минути през втората част. Споменатите двубой са дадени просто за пример, а доказателства няма.

Каква всъщност е играта?

Азиатците не искат някой от грандовете да загуби от слабак. Тях ги интересува например първото полувреме на даден мач да завърши 0:0. На почивката те обявяват например коефициент 3.50, че ще бъдат отбелязани Под 2.5 гола. Техен поставен човек залага огромна сума, че ще бъдат вкарани повече, а наивните играчи, които в Азия са болни на тема "хазарт" залагат срещу него, че головете ще бъдат по-малко. Логично. За 45 минути няма 2 удара в очертанията на вратите, а след това какво ще се случи? Е, то се случва…

По данни на прокуратурата българските клубове печелят за един такъв мач сума между 500 хиляди и 1 милион лева. Как обаче става плащането?

Банковите преводи или преноса на суми през границите е рисковано и никой не се занимава с това. Ето го и разкритието, което чрез SPORTLINE.BG се появява за първи път в медиите. Използва се китайско карго.

Седмица, след мача, който е завършил "както трябва" на Порт Варна или Порт Бургас пристига контейнер с китайска стока, която след това заминава за тържището на “Илиянци”. В рамките на месец всичко е "отвързано", а точно тези пари влизат в джобовете на футболните босове. Така всичко е "пито-платено", а парите няма как да се засекат.