България и Румъния страдат заради проблеми в някои държави

Политика

25-10-2012, 20:11

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Имаме капацитет и готовност за Шенген, заяви Цветанов в Люксембург

България и Румъния са заложници на вътрешнополитически проблеми на някои държави - членки, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който участва в редовно заседание на съвета "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург, съобщиха от МВР.

Той подчерта, че те очакват колкото се може по-скоро да бъдат спазени поетите от всички държави-членки на най-високо политическо ниво ангажименти.

Двете страни са готови за членство от пролетта на 2011 г., което е формално потвърдено в заключенията на Европейския съвет.
Цветанов подчерта, че въпреки многократно признатата безспорна готовност за членство в Шенген, България продължава да надгражда високите шенгенски стандарти и да прилага най-добри практики.

Последните примери в това отношение са въвеждането в експлоатация на първия етап от Интегрираната система за наблюдение на сухоземната българо-турска граница.

Посочено, бе че България е една от първите десет страни, които се включиха към EUROSUR, което е пример за наличие на капацитет и готовност за пълноценно участие в Шенген. Той даде конкретни примери как България гарантира сигурността на ЕС, не само с противодействие на нелегалната миграция, но и с неутрализиране на огромни количества трафик на наркотици, предназначени на ЕС, както и с последователната борба с други форми на организираната престъпност.

Министър Цветанов обърна внимание, че всяка страна разполага със собствен капацитет за гражданска защита, който непрекъснато се надгражда. Поради нарасналия брой природни и други бедствия и невъзможността на дадена страна да се справи сама с възникването на бедствие от голям мащаб, той защити идеята на ЕК за създаването на възможност за предвидимост и предварително планиране на наличния капацитет. Държавите-членки политически подкрепиха по-нататъшната работа по досието на експертно ниво.