Дянков звъни на 15-годишна, обяснява й за пенсията на баба и дядо

Животът

25-10-2012, 07:05

Снимка:

facebook.com

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Разговорът продължил около 15 минути

Добър вечер, Марина, Симеон Дянков се обажда...
Това чула 15-годишна пловдивчанка във вторник вечерта, когато след настойчивото позвъняване най-сетне решила да вдигне джиесема си на непознат номер, научи "Труд". В първия момент момичето си помислило, че някой се шегува с нея, правейки се на вицепремиера и министър на финансите.

Това обаче траяло само няколко секунди, защото гласът действително приличал на този на Дянков. "Чувала съм го много пъти по телевизията, така че бързо го разпознах", каза пред "Труд" Марина. 
"Обаждам се във връзка с твоето писмо, което публикува до мен в интернет", казал Дянков.

Преди три дни ученичката от пловдивската езикова гимназия "Иван Вазов" взриви нета с отвореното си писмо до финансовия министър, което публикува в профила си във фейсбук. В него тя се възмущаваше, "че пенсионери в Гърция ще получат по 400 евро коледни надбавки, а нашите баби и дядовци ще мизерстват по традиция". 
Разговорът продължил около 15 минути и през това време вицепремиерът обяснил защо ситуациите в Гърция и България са толкова различни. "Не говореше сухо като финансист, напротив, беше любезен, разбрах всичко, което ми каза", довери пред "Труд" Марина. Дянков разказал, че България върви нагоре и скоро ще се оправи. Не се ангажирал обаче с конкретни срокове. Обяснил още, че Гърция е в ужасяваща криза, има огромен дефицит и тепърва хората там - и работещите, и пенсионерите, ще имат да плащат за годините, в които са живели по начин, който не могат да си позволят.

"Сметките рано или късно трябва да се плащат, гърците тепърва ще разберат това", казал още Дянков на ученичката. 
В края на разговора им финансист №1 дал да се разбере, че не се сърди за писмото, а напротив. "Продължавай да пишеш, Марина", поощрил я той.