Дробят големите плажове, правят ги атрактивни

Животът

25-10-2012, 07:07

Снимка:

Impact Press Group, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Областният Константин Гребенаров сред инициаторите на идеята

Неатрактивните и големи плажни ивици да бъдат разделяни на по-малки, за да бъдат отдавани под наем. Това бе тема на работна среща, която се проведе в Областна администрация Бургас. Тя бе по искане на областния управител Константин Гребенаров, който е един от инициаторите на идеята.

Сред причините не малък брой плажове да остават без стопани е високата наемна цена, която се дължи на големината им, както и на затруднения или невъзможен достъп до някои техни участъци. Често само части от целия плаж са атрактивни за инвеститори и плажуващи. С промените една ивица с примерна големина от 30 декара ще бъде разделена на три по-малки плажа, които ще могат да се отдават по-лесно. Нееднократно в администрацията са постъпвали искания да бъдат предоставени за стопанисване само определени части от големи плажни ивици като плажа на къмпинг "Ахелой" с обща площ 30 651 кв.м, "Поморие - почивни станции" - 28465 кв.м, "Алепу" в Созопол с площ 218 620 кв.м. Досега това нямаше как да се случи поради липса на специализирани карти, които да отразят характерните особености на всеки плаж. Министерството на регионалното развитие вече е сключило договор с фирмите, които ще направят заснемането на плажовете и ще изготвят карти с теренните характеристики на всяка една ивица.

Картите ще бъдат готови до края на годината, след което може да се премине към условното разделяне и отдаване на части от плажовете.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"