Клошари си докарват докторски заплати

Най-доброто от печата

25-10-2012, 07:24

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Инженери и учители се конкурират в кашонения бизнес

Клошари си докарват от събиране на отпадъци месечни заплати колкото на един фелдшер в Спешната помощ или на редова медицинска сестра в болнично отделение. След като през лятото цените на хартията и металите по пунктовете за вторични суровини и скрап бяха паднали драстично, сега те отново започват да се покачват.

Във Велико Търново цената на отпадъчната хартия е около 9-10 ст., а на желязото - между 25 и 30 ст. Качването на цените раздвижи местните скитници, които отново тръгнаха да обикалят по контейнерите и жилищните входове. Н

якои от тях признават, че при упорита работа и обикаляне по 8-10 часа на ден из целия град успяват да съберат по 20-30 кг кашони и стари вестници и по 50-ина кг старо желязо. Което, превърнато в пари, прави по около 17-18 лв. на ден, или около 500 - 550 лв. на месец. Заплати, каквито получават чисто фелдшерите и медицинските сестри в местната болница.
Късметът, разбира се, не винаги е с тях и има дни, в които падат и до 5-6 лв. Когато обаче успеят да се докопат до изхвърлената покъщнина на семейство, решило да обнови изцяло жилището си, за бездомниците е истински празник. Един стар хладилник, два телевизора, стар компютър, а понякога и други метални вещи ги правят истински богаташи за ден-два. Прочистването на таваните, мазетата и изхвърлянето на старите книги от библиотеките също са истински малък празник за клошарите. Особено предпочитани от тях са тежките и дебели луксозни томове със съчиненията и речите на соцвеличията, както и дебелата академична история на България.

Шеф на пункт за изкупуване на вторични суровини разказва, че преди време един от неговите редовни мургави “доставчици” донесъл над 200 партизански книги и съветска литература. Оказало се, че щастието споходило скитника и той попаднал пред една от градските библиотеки точно когато извършвали традиционното прочистване на библиотечните фондове. Част от книгите скитникът продал на местните букинисти. Партизанските книги обаче не били харесани от тях и се наложило да ги донесе в пункта за вторични суровини и да ги пласира на кило.
Работещи в супермаркети, квартални магазини и бензиностанции споделят, че събирането на стара хартия вече не е приоритет само на клошарите
През последните месеци рано сутрин, още по тъмно, добре облечени мъже с автомобили обикаляли по търговските обекти преди скитниците и отмъквали под носа им празните кашони и амбалажна хартия. Един от тях, дипломиран инженер, признал, че по този начин за час-два успявал без много усилия да си докара една втора минимална заплата.