Роми реват, а багери яростно рутят гето във Враца (СНИМКИ)

Мисия София

25-10-2012, 09:34

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Част от живущите обявиха, че ще застанат на пътя на машините

Цяла улица във Враца от днес остава в миналото. Започва масовото събаряне на незаконните къщи на ромите в града.

Част от живущите обаче обявиха, че ще застанат на пътя на багерите, за да спасят домовете си.

Половината от обитателите на ул. "Райна Княгиня" още вчера започнаха да пренасят покъщнината си и да развалят бараките, в които досега са живели, за да спасят поне дървения материал.

Междувременно представители на общината разлепваха там, където може, уведомления за предстоящото принудително събаряне на постройките. И увериха, че за редовните наематели са подсигурени общински жилища.

С годините в една барака броят на живущите е нараснал до 40. Там освен възрастните, живеят техните деца, внуци и дори правнуци, съобщава bTV.

"Как да не плача, като съм на улицата с шест деца", казва през сълзи Галя Бешкова, която живее в една от бараките. Жената казва, че синовете й са отличници. На улицата остава и седемчленното семейство на брат й.

"Къде се е чуло и видяло зимно време да изкарват хората с дечурлигата навънка, това да не сме под турско робство", ядоса се и Илия Борисов.

Само през последната година срещу ромите в махалата са постъпили над 30 жалби от живущите в съседните блокове, коментираха от общината. Спешното извеждане на ромите се налагало и защото отходните им ями са изкопани в непосредствена близост до вододайната зона на града.

Част от хората обаче заплашиха, че ще застанат с телата си на пътя на багерите.

"Аз оттук нема да мръдна, тук са починали родителите ми, нека ме прегази, да вида как багер жив човек може да погребе тука", отсече Нина Георгиева.