Пенсионери скачат, искат повече пари

Мисия Пловдив

25-10-2012, 13:48

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Демонстрацията в центъра на Пловдив подкрепена с автобуси от Асеновград, Карлово и Сопот

Готови сме да заведем дело срещу държавата в съда в Страсбург заради ниските пенсии, които ни обричат на глад и мизерия. Това заяви председателят на националния съвет на „Съюза на пенсионерите 2004” Цветан Минков на протестния митинг пред пловдивската Централна поща. Той изтъкна, че „отрядът на третата възраст”, който наброява близо 2,3 милиона българи, бързо може да наеме адвокат и да заведе иск, ако управляващите не се вразумят. Недопустимо минималната пенсия да е под прага на бедност от 236 лв. Ние не искаме нищо чуждо. Сегашните пенсионери построиха България, а други си я присвоиха и продадоха, заяви още Минков.

Пенсиите в България са най-ниски в сравнение със съседните Македония, Румъния и Гърция. В същото време цените постоянно скачат – вода, ток, храни и най-вече лекарства. На този митинг ние се борим не за пари, а за право на живот, заяви областният председател на пенсионерския съюз Иван Филипов. Той припомни, че ГЕРБ са дошли на власт с обещание за ръст на пенсиите, но това се оказало „голяма лъжа”. Това е най-лошото правителство за последните 20 години. Управленците, начело с Бойко Борисов ни смятат за лош човешки материал. Нека видим обаче как те биха преживели с нашите доходи, заяви още Филипов. Областния лидер изтъкна, че преди 10 дни е излязъл от болница, където за „безплатна операция” е доплатил 360 лв. Лекарите искат пари и или ги намираш или умираш, изтъкна той.

Трябва да изпълним завета на хан Кубрат и да сме единни. За да постигнем успех е нужно всички да се вдигнем, без сеирджии, като тези в Цар Симеоновата градина. Ако дружно станем и разровим жаравата на тези в парламента ще им запари, заяви на свои ред зам-председателят на „Съюза на пенсионерите 2004” Сотир Докторов. Той изтъкна, че за мисиите на българските войници в Ирак и Афганистан са били похарчени средства, които е можел да се дадат за пенсии. Той запита и къде са средствата от концесиите за износ на ценни метали и други природни ресурси от страната. Изявите на говорителите бяха посрещани с възгласи: Оставка; Всеки ден ще е така до победата; и Ние сме цяла армия.

На митинга присъстваха и много пенсионери от областта. Един тях беше Никола Маджаров от Сопот. Той заяви, че бил докаран с автобус от родния си град. По думите му транспортът, който включвал и рейсове от Асеновград и Карлово, бил организиран от БСП, прочел го на някакъв плакат. Демонстрантът обаче бе настроен скептично. Старите не могат да оправят света, а младите. Подкрепям издигнатите искания, но край изборите пак ще ни залъжат и нищо няма да се получи. Важното е младите да живеят добре, ние скоро ще си отидем, споделя още сопочанинът. Той споделя, че най-много пари харчи за лекарства, но благодарение на това че е работил с опасни материали получава по-висока пенсия. Имам лаптоп и ще прочета после, заявява още Маджаров.