Процесите срещу властта - в сляпа улица

Крими

26-10-2012, 08:03

Автор:

в. "Труд"

Всичко от Автора

Усърдната дейност на следователя, прокурора и съдията му носи само врагове

Защо делата срещу хора от властта се влачат, криволичат напред-назад по пътищата на правораздаването и стигат до сляпа улица накрая? Защото е мърлява работата на магистратите. И неслучайно е така.

Усърдната дейност на следователя, прокурора и съдията му носи само врагове, неприятности и опасности в безредието на държавата. Обратно - бездействието не довежда до никакви лоши последици за него. Той е недосегаем - независим, несменяем и с имунитет. Може даже и да бъде повишен. Примери - колкото щеш...

Шефовете на съдебната система не разполагат с инструменти да мотивират магистратите за работа, но престъпният свят намира начини за това. Колко жалко!

Но все пак е рано за големците, погазили закона, да се радват. Бивш главен прокурор обичаше да казва: "Следите остават, господа."

3:0 за бившия военен министър

Очаква се в понеделник да бъде обявена поредната оправдателна присъда на бившия военен министър Николай Цонев. Той е безспорен рекордьор по дела сред притежавалите власт. Срещу него в четири шумни процеса се повдигат 4 обвинения. По три той вече е оправдан. Те бяха за сключване на неизгодни договори за доставка на авиотехника, за доставка на производствена линия за строителство на хангари и за неправомерно увеличение на капитала на завод ТЕРЕМ. Две от оправдателните му присъди дори са влезли в сила, след като Върховният касационен съд (ВКС) ги потвърди.

Чака се единствено присъда по четвъртото дело, по което Цонев е обвинен в предлагане на 20 000 евро рушвет на следователя Петьо Петров. По него подсъдими са и съдията Петър Сантиров и бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Според прокуратурата парите били дадени на следователя, за да прекрати дело, по което разследван бил Цонев. А Попов и Сантиров били посредници в корупционната схема. Макар и все още по това дело да няма краен резултат, наблюдатели на процеса напомниха, че доказателствата срещу Цонев и тук са рехави. Има единствено 14-секунден видеозапис, в който се вижда среща на бившия министър със запасен офицер в магазин.

В два поредни дни защитата на подсъдимите пледира, че те не са искали да дават подкуп на следователя, а той сам си е искал пари, демонстрирайки огромна близост със заместник-главния прокурор Бойко Найденов. В пледоариите, които продължиха до късния следобед вчера, адвокатите твърдяха, че СРС-тата, с които Цонев, Попов и Сантиров са подслушвани, са незаконни и манипулирани. И че следователят Петров, върху чиито показания лежи цялото обвинение, не може да се нарече "надежден" свидетел.

"Може ли да бъде надежден този, който има криминална регистрация в полицията? Петьо Петров е бил регистриран за кражба, заедно с още двама. Осъден бил на две инстанции и след като ВКС върнал делото на прокуратурата, тя го прекратила", обясни адвокат Константин Симеонов. За да докаже, че на следователя вяра не може да се има, той припомни също, че през юли 2010 г. Петров катастрофира пиян. Освен това върху плика, в който обвинението твърди, че Тенчо Попов му дал рушвета, имало отпечатък само от пръстите на следователя. Странно било и, че в различни съдебни книжа следователят фигурира с три различни имена. Междувременно Петър Сантиров заяви, че следователят бил активната страна. Той го потърсил, тъй като имал познат подсъдим, чието дело се гледало от Сантиров. Питал го дали подсъдимият може да сключи споразумение с прокурора. След това вмъкнал репликата за делото на Цонев и предложил на Сантиров той да поеме делото, за да го оправдае.

Станишев 2 години е на старта

Разследването срещу Сергей Станишев започна през юли 2010 г., но и до днес е на старта.

Бившият премиер бе обвинен, че загубил 7 секретни документа - от ДАНС, МВР, министъра на отбраната и НАТО. Документите му били предадени от секретното деловодство на МС, но после не били върнати. През август миналата година прокуратурата внесе в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Станишев и налагане на глоба.

13 дни по-късно съдът върна предложението на прокурора, тъй като не е мотивирано. Последва ново внасяне. Но и тогава предложението не проби. Съдът го върна, тъй като не е посочено откъде са загубени докладите. Прокуратурата се поправи и внесе предложението, но на 15 май т. г. съдът за трети път го върна. С аргумента, че прокуратурата продължава да не уточнява кога, къде и как Станишев е затрил докладите.

Замразиха случая “Масларова”

Сред пратените на съд от предишната власт бе и бившият социален министър Емилия Масларова. Червената депутатка е обвинена в присвояване на 11 млн. лв. от реконструкцията на социалния дом в Стара Загора.

Въпреки че процесът беше пред финал, в края на 2011 г. бе "замразен" заради отпуск по майчинство на съдия Димитрина Ангелова. И така вече десет месеца.

Какво обаче се случи преди това? След силния старт на делото обвинението рязко се разхлаби. В съдебната зала основният прокурорски свидетел Тодор Павлов, който пред прокурора по-рано заявил, че носил "пачки с пари" на Масларова, се отметна от думите си и ги нарече "измислени". Ден след това и другият прокурорски свидетел Димитър Нейков, чиято фирма участвала в ремонта на дома, отрече да е уличавал когото и да е в престъпление. Развръзката предстои.

Нанев невинен, прокурорите недоволни

ластта не пожали и министъра на здравеопазването от кабинета "Борисов" Божидар Нанев. Не след дълго обаче той стана оправданият министър от правителството на ГЕРБ. Сега предстои Софийският апелативен съд да се произнесе по делото срещу него.
Проблемите на Нанев с правосъдието започнаха през есента на 2010 г. Тогава той бе подведен под отговорност за сключването на два неизгодни договора за доставка на 200 хил. дози от антивирусния препарат тамифлу. Обвинението твърди, че с тях бюджетът бил ощетен с 2,5 млн. лева, защото министърът избрал за доставка фирмата производител "Рош България", а пренебрегнал по-изгодна оферта на Националната здравна служба на Великобритания. Подсъдима заедно с него бе и шефката на дирекция "Бюджет и счетоводство" към МЗ Димитринка Николова.

Но и делото срещу Нанев пропадна. Оказа се, че той бил пратен на съд, без да е извършил престъпление. На 29 март Софийският градски съд го оправда напълно. Същото бе решението на магистратите и за Димитринка Николова.

Нещо повече. От мотивите на съдия Светла Букова стана ясно, че Нанев не само не е престъпил закона, сключвайки договора с "Рош България", но би рискувал да ощети бюджета, ако бе одобрил офертата на британската служба.

Делото срещу Нанев и Николова вече е в Софийския апелативен съд по протест на прокуратурата. Първото заседание бе на 16 юли, а последното - в края на септември. Тогава обвинението настоя Божидар Нанев да бъде осъден на 5 години затвор, а съпроцесничката му - на 2 години условно.

Сега се очаква решението на съда, което трябва да стане ясно до месец.

Мургина чиста от битката в съда

Бившата шефка на НАП Мария Мургина също излезе победител от битката с прокуратурата.

През 2009 г. тя бе подведена под отговорност по четири обвинения. Отговаряше, че неправомерно е облекчила данъчните задължения на фирма "Плевен 1999" и така ощетила държавния бюджет с над 1,32 млн. лв. Мургина бе обвинена и че е принудила бившата шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да подаде оставка под заплаха, че ще я уволни дисциплинарно. И че е отговорна за незаконно прихващане на данъци на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев за 11,5 млн. лв. Четвъртото обвинение на бившата данъчна №1 беше за подаване на невярна декларация до Сметната палата.

На първа инстанция тя беше оправдана по последните две обвинения. Но пък бе призната за виновна по другите две и осъдена на 4 години затвор.
Това продължи само, докато делото стигна в Софийския апелативен съд. Там Мургина беше оправдана напълно. Сред мотивите на съда бе и аргументът, че тя е изпълнявала нареждания на финансовия министър, а не е действала еднолично. Сега последната дума имат върховните съдии.

Нищят за втори път братските сделки

Знаково дело, което смая Брюксел заради бавно правораздаване, е това срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев. Той бе пратен на съд заради аферата "Батко и Братко" още през 2008 г. Георгиев отговаря, че е сключил 8 договора за обществени поръчки за 120 млн. лв. с дружества, в чиято управа били братята му. Заради скандала ЕК ни спря временно плащания по ИСПА и ФАР. Делото влезе в съда през 2009 г. След като процесът се гледа две години, тръгна отначало, понеже съдия Георги Колев бе повишен. Пое го негова колежката, която върна обвинението на прокурора заради нарушения. През ноември м.г. за трети път обвинението бе внесено в съда. Но и до днес не е даден ход на делото.

Оправдаха Шулева от първия път

Противно на тенденцията прокуратурата шумно да оповестява обвинения срещу големци във властта, делото срещу бившия вицепремиер и министър на икономиката от кабинета на НДСВ Лидия Шулева, започна тайно. През юни м.г. тя бе обвинена, че назначила Павел Павлов за шеф на дирекция в икономическото министерство без квалификация.

 Прокуратурата твърдеше, че в дирекцията се боравело със секретна информация, а достъпът до тайни на Павлов бил отказан. Делото срещу Шулева се гледа при закрити врати. Но през май, когато бе оправдана, присъдата бе прочетена публично. Тогава съдия Александра Йорданова заключи: "За разлика от много други дела прокуратурата положи усилия да докаже обвинението, но престъпление няма".

Топлото -вечният обвиняем

След 5 години влачене делата срещу ексшефа на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров-Топлото се пропукаха. Най-тежката от четирите му присъди бе отменена през юни т.г. и той бе обявен за невинен. Софийският апелативен съд зачеркна 14-годишното наказание, което му наложи Градският съд за присвояване на 6 млн. лв. Опитни юристи смятат, че такава ще е съдбата и на другите му дела. Топлото е осъден на 5 г. за валутно престъпление и 3 г. за безстопанственост. Третото му дело за пране на пари още не е приключило. Той се очертава като вечен обвиняем.

Делото срещу Валери Цветанов - прекратено

Вълната от разследвания, подхваната от ГЕРБ, стартира с бившия земеделски министър Валери Цветанов. През септември 2009 г. той бе привикан в столичното следствие, за да му бъде повдигнато обвинение. Цветанов бе уличен, че е подписал разрешения за 15 неизгодни замени на земи на 27 февруари т.г. - само ден преди да влезе в сила мораториумът върху механизма за смяна на държавни земи с терени на частници.

Обвинителният акт срещу него бе изготвен и пратен в Софийския градски съд. На два пъти обаче съдът връща обвинението заради неясноти и неточности. Най-накрая безшумно, на 10 май т.г., прокуратурата сама си прекрати разследването срещу бившия земеделец поради липса на престъпление. От Софийската градска прокуратура съобщиха, че срещу Цветанов има и други висящи дела, но отказаха да уточнят за какво. Адвокатът на Цветанов Васил Василев научи от "Труд" за тези дела.