На зебра с над 80 км/ч вместо с 40!

Животът

26-10-2012, 08:12

Снимка:

Impact Press Group, архив

Автор:

в. "24 часа"

Всичко от Автора

Засичат 12 нарушения за 2 часа

12 шофьори прелетяха с над 80 км/ч само за 2 часа през една от най-опасните пешеходни пътеки в столицата, на която преди дни бе прегазена възрастна жена, видя екип на "24 часа".

Часът е 8,30 и радарът на КАТ-СДВР вече е включен за проверка. Само минути по-късно той започна да пищи, когато покрай колата от скрития видеоконтрол профучава БМВ с 87 км/ч.

Апаратът засича нарушителя веднага. Той е настроен да лови джигитите, които карат с фрапираща скорост над ограничението, което на това място е 40 км/ч.

Шофьорът изобщо не подозира за това, защото не вижда скрития екип на КАТ. Той ще разбере след няколко дни, че трябва да плати глоба от 300 лв., защото е карал с повече от 40 км/ч над ограничението.

"Тук е истинска писта, колите хвърчат непрекъсното и никой не се съобразява, че има пешеходна пътека. Оттук минават ежедневно много ученици, оплакват се хората от кв. "Овча купел".

Следващият нарушител е бус "Форд Транзит", който не се съобразява с поставеното ограничение и минава в района на зебрата със 72 км/ч. Кадрите запечатват точно в 10,15 ч и шофьор на маршрутка, който развива 85 км/ч, защото трябва да спази графика. 
Смъртоносната отсечка е прав четирилентов път, който увлича шофьорите да натискат по-силно газта. Така, без да се усетят, стрелката на скоростомера вече показва доста над ограничението. Водачите виждат пешеходците в последния момент и затова често кварталът се оглася от свистене на гуми и писък на спирачки, обяснява Весела Атанасова, която живее на метри от зебрата. "Видях как преди дни удариха бабата, тя тъкмо бе стъпила на пътеката. В неделя сутринта 81-годишна жена бе пометена от шофьорка, заслепена от слънцето и увлечена в скоростта точно на тази зебра.

След смъртоносния удар водачката избяга, а бабата остана да лежи на платното повече от час. Тялото прехвърчало няколко метра, а бастунът се озовал от другата страна на пътя, разказа очевидец.

"Дете ли трябва да бъде убито, за да се направи нещо в този участък", питат жителите в квартала. В района има спирка на автобуси с номера 60 и 11. В близост е и 88-о училище и затова непрекъснато по зебрата минават много ученици, което я прави доста натоварена.

"Всички ангажименти отменям, защото дъщеря ми приключва училище около обяд и трябва да мине през тази пешеходна пътека. Страхувам се. Затова я чакам, за да я преведа, в противен случай не знам какво може да стане", оплака се и Силва Тонева, майка на 13-годишна ученичка.

"Тук всеки месец има бутнати хора, миналия бяха ударени две ромчета, сега бабата, а преди повече от 5 г. се случи ужасна трагедия. При катастрофа на място бе убита бременна жена, съпругът почина след неколкодневна кома, а детето, което се бе родило преждевременно, е инвалид за цял живот, коментира още Атанасова. Жената допълва, че тогава от общината поставили т. нар. бягащи светофари, а около седмица след инцидента екип на КАТ бдял на това място. Именно тогава шофьорите карали по-нормално. Това обаче вече не е така и всеки натиска газта, както си иска, допълва Атанасова.

На опасното място има поставени знаци, показващи, че се минава през участък със зебри, коментираха експертите от КАТ. Те обясниха, че тази пътека също е дадена за 
повдигане в Столична община и е въпрос на време това да се случи. До момента в столицата са повдигнати около 20 пешеходни пътеки, но предстои още много работа. От КАТ са подали искане за общо 100 проблемни зебри.

Вече е решен проблемът на бул. "Г. М. Димитров", където преди няколко месеца шофьор блъсна 8-годишната Марина. Тогава детето отцеля по чудо.

Това обаче бе причина веднага да се вземат мерки и пътеките по булеварда да се обезопасят. Там водачите също караха с високи скорости заради правия участък, а пешеходците трябваше да притичват, за да не попаднат под гумите им.

"Напоследък шофьорите промениха отношението си и пазят пешеходците, забелязва се, че те стават много по-дисциплинирани. Има обаче друг проблем и той е свързан с културата на самите пресичащи. Често те излизат, където си искат, на платното и не се съобразяват с натовареното движение", коментираха експерти от пътната полиция.

От столичния КАТ се заканиха контролът покрай пешеходните пътеки да продължи в предстоящите месеци.

Монтират светеща пътека пред Софийския университет

За първи път в България, а и в света, ще бъде монтирата невероятна светеща пешеходна пътека, която е разработена от най-добрите специалисти от Института за космически изследвания към БАН.

Това разказа Владимир Тодоров, председател на асоциацията за защита на пострадалите при катастрофи, пред "24 часа" .

Учени от института за космически изследвания към БАН са работили по различни сериозни проекти, свързани с разработването на космически храни и технологии. На тях обаче им хрумнало да направят и нещо практично за обикновените хора, което да има добър ефект за безопасността на движението. След усилена работа те разработили уникалната пътека, която ще бъде монтирана пред Софийския университет "Св. Климент Охридски" до дни. 
Когато пешеходец стъпи върху нея, специални диоди, директно монтирани върху платното, ще започнат да светят с мигащи светлинки.

Лампичките ще се захранват от слънчевата светлина и ще могат да издържат всякакви метеорологични условия. Те ще бъдат пригодени да останат работещи, дори когато върху тях премине снегорин или друга тежка машина.

От Столичната община са съдействали също за изготвянето на пешеходната пътека. Очаква се до дни лично кметът на София Йорданка Фандъкова да открие невероятната зебра.
Идеята на специалистите от Института по космически изследвания е тази пътека да бъде забелязана от повече кметове на различни общини в България и такива зебри да бъдат поставени из цялата страна.

Светещата пешеходна пътека е част от инициативата на бензиностанции "Еко" под наслов "Обади се, като стигнеш".

Подобни светещи знаци има в някои европейски страни, но лампички директно върху платното досега никъде не са поставяни, уточни още Тодоров.

КАТ: Слагайте светлоотразители на децата

Нека хората да започнат да поставят светлоотразителни елементи по дрехите и чантите си, защото предстои зимен сезон, когато видимостта е многа намалена, денят става доста по-къс и опасността от катастрофи нараства. Задължително малките деца и учениците трябва да имат светлоотразители, предупредиха от КАТ. От началото на годината са загинали 18 пешеходци. Трябва да се обърне особено внимание на по-възрастните хора, които имат по-ограничени сетива. Според статистиката 70% от убитите са именно хора над 60 години. 

Хора слизат на пътя, няма тротоар

Всеки ден майки с колички слизат на скоростния бул. "Линкълн", където автомобилите хвърчат с огромна скорост. Причината е, че няма изграден достатъчно широк тротоар, разказват живеещите в района.

Повечето от пешеходците споделят, че този участък от пътя е много опасно място. До сега нямало блъснат човек, но това било единственво въпрос на късмет.
На това място имало неуредени спорове между собственици на граничния имот и общината, обясниха пред "24 часа" жители на района.