Добро утро в петък!

Мисия Пловдив

26-10-2012, 09:29

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Димитровден е, започва зимата

Добро утро, пловдивчани! Честит празник на всички именници – днес православната църква чества големия празник Димитровден. В народния календар денят на св. Димитър е свързан с поврат в годишното време и с началото на зимата. Според народното поверие в полунощ срещу празника небето се отваря и след него се очаква първият сняг. Именници са всички с името Димитър и Димитрина. Plovdivutre ви пожелава да сте здрави и благоденствието да е вашият начин на живот и мислене!

 

Според метеоролозите през деня времето ще бъде слънчево и топло. Ще духа слаб западен вятър. Максималните температури ще бъдат между 18 и 23 градуса.

 

Последният ден от седмицата ще е наситен със събития. Пресконференция за изграждане на модерен лъчетерапевтичен комплекс в „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ ще започне в БТА от 10 часа. Центърът е изграден по ОП „Регионално развитие“.

 

Празник имат и мюсюлманите. 4 телета ще бъдат раздадени в домовете за възрастни хора утре. Кавърма ще получат самотни и сираци по случай мюсюлманския празник Курбан Байрям. Инициативата е на сдружение „Диалог България“ с разрешението на община Пловдив.

 

Три изложби се откриват в Пловдивския панаир днес. От 10, 30 часа започва италианският фестивал на красотата. Лентата ще пререже областният управител Здравко Димитров, а специален гост е посланика на ЮАР у нас Шийла Камерър.

 

Час по-късно откриват Панаира на колекционерите „Булколекто“. Съвсем друга ще е емоцията в палата 8. Там ще се проведе изложението на домашни животни. Пред открития паркинг на панаирното градче от 18 часа ще се даде старт на рали „Хеброс“ и специален пистов етап 1.

 

Научен форум за етнолози „След следващата запетая“ ще се проведе днес и утре в в Аудитория 16 на Пловдивския университет. С конференцията Философско-историческият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски” ще отбележи 20 години от създаването на специалността „Етнология” във висшето училище.

 

Навръх празника Димитровден и Деня на строителя за първи път ще грейне художественото осветление на Асенова крепост. Над двеста прожектора, монтирани на различни места, ще осветят един от символите на града, а красивата гледка да стане обичайна за ценители, туристи и случайно преминаващи.

 

Празниците за деня не спират до тук. 24-та авиационна база отбелязва 51 години от създаването си. Очаква се да присъстват гости от Министерството на отбраната и от командването на ВВС на БА.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен