Философско-историческият факултет на ПУ на 20 години

Животът

26-10-2012, 09:35

Автор:

Петя Коленцове

Всичко от Автора

Отбелязват юбилея с двудневна научна конференция „След следващата запетая“

Научен форум за етнолози „След следващата запетая“ ще се проведе днес и утре в в Аудитория 16 на Пловдивския университет. С конференцията Философско-историческият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски” ще отбележи 20 години от създаването на специалността „Етнология” във висшето училище. 

Научният форум е насочен към етнолозите – по дух и по образование, и към всички антрополози, фолклористи, културолози, социолози и философи, които споделят интереса към човека и неговите светове. С мотото „След следващата запетая” се отдава почит към основателя на специалността „Етнология” проф. Тодор Иванов Живков. 

Сред гостите на конференцията са известни социолози, социални посредници, директори на библиотеки, музеи и поделения за управление на държавни архиви, представители на ИЕФЕМ и Кирило-Методиевския научен център при БАН, на Занаятчийската камара и на Фондация „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Във фокуса на събитието ще бъдат приложенията на етноложкото познание – в изследването, в експертизата, в образованието, в проектната дейност, както и в техните локални, национални и глобални форми.

Участниците са преподаватели и изследователи от ПУ „П. Хилендарски”, Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Нов български университет, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методи”, Бургаски университет „Асен Златаров”, Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, Асоциация „Онгъл”, музеи в Бургас, Русе и Пловдив.

Сред гостите на конференцията са известни социолози, социални посредници, директори на библиотеки, музеи и поделения за управление на държавни архиви, представители на ИЕФЕМ и Кирило-Методиевския научен център при БАН, на Занаятчийската камара и на Фондация „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

Форумът ще завърши с Бал на етнолога за всички участници, за възпитаниците на специалността и за всички приятели на Катедрата.