Олимпийските медалисти - с премии от държавата

Спорт

26-10-2012, 11:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Целта е да се насърчават родните спортисти

Депутатите обсъждат на първо четене нови промени в Закона за физическото възпитание и спорта във връзка с отличия за спортистите.

В мотивите за промените се посочва, че изменения се отнасят до регламентиране размера на отпусканата месечна премия на олимпийските и параолимпийски медалисти, прекратили активната си състезателна дейност.

Според исканата промяна за всеки олимпийски медал премиите се определят, както следва: - златен медал на олимпийските игри – три минимални работни заплати за страната; - сребърен медал на олимпийските игри – 90 на сто от три минимални работни заплати; - бронзов медал на олимпийските игри – 80 на сто от три минимални работни заплати.

Очаква се след промените да се създадат по-благоприятни условия за насърчаване на усилията на родните спортисти за максималното развитие на техните способности в съответната спортна област, насочено към постигане на максимални спортни резултати при участието им в олимпийски, съответно параолимпийски игри.
Депутатът от Коалиция за България Валентина Богданова заяви, че с исканите промени се възстановява справедливостта и управляващите поправят грешка, която са допуснали с приемането на Закона за държавния бюджет през 2011 г. „Това, което ние днес ще приемем като законопроект, е връщане към текста на закона, действащ от 2008 г. Този текст вие променихте със Закона за държавния бюджет през 2011 г. и по-късно разбрахте, че той не е справедлив и не работи. Не променяйте закони чрез закона за държавния бюджет”, каза Богданова.
„Големите имена на българския спорт трябва да бъдат уважавани и отношението на държавата към тях трябва да е видно”, подчерта депутатът, цитиран от "Фокус".
Народният представител Румен Стоилов от ГЕРБ каза, че няма разделение на олимпийски и европейски принос, има национален принос на спортистите.