Звезден цигулар идва зимата в София

Арт и Стил

26-10-2012, 10:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Джошуа Бел ще зарадва феновете си на 9 февруари

Световноизвестният цигулар и носител на награда "Грами" Джошуа Бел ще изнесе първия си концерт в България на 9 февруари 2013, съобщиха организаторите.

Събитието ще се състои в зала "България" и е част от цикъла "Музиката на Америка", организиран от "Кантус Фирмус" и Фондация "Америка за България". Цигуларят ще свири заедно с Класик ФМ оркестър. Преговорите с мениджъра на звездата започнаха преди три години, а за успешния им завършек помогна личното познанство на Джошуа с Максим Ешкенази, който ще дирижира концерта.

Любителите на класиката могат да си купят билети за концерта на Джошуа Бел от понеделник, 29 октомври, на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България". Цените са от 15 до 70 лв. Всички, които вече имат абонаментна карта за някой от циклите на Класик ФМ оркестър ("Музиката на Америка" или "Концертмайсторите") имат право на 15% отстъпка от цената на билетите. Промоцията може да бъде използвана само на касата и важи до 16 ноември 2012. Продажбата на билети онлайн стартира също на 29 октомври на www.ticketsbg.com.

Джошуа Бел покорява всички световни сцени със своя уникален талант. Той дебютира на 14 години с Оркестъра на Филаделфия под диригентството на Рикардо Мути. 45-годишният цигулар е свирил с водещи симфонични оркестри и диригенти по света, записал е над 30 компактдиска, сред тях и известния саундтрак към филма "Червената цигулка", отличен е с престижната награда "Ейвъри Фишер", а от 2011 г. е музикален директор на прочутия оркестър Academy of St Martin in the Fields в Лондон.

Цигуларят свири на уникален инструмент Gibson ex Huberman, изработен от А. Страдивари през 1713 г. Джошуа Бел стана особено популярен с прочутия експеримент, осъществен по инициатива на журналиста Дж. Уайнгартен от в. The Washington Post. На 12 януари 2007 г. цигуларят свири един час като уличен музикант, с нахлупена бейзболна шапка, на една спирка на метрото във Вашингтон. От около 1000 минувачи 7 се спират да послушат, а само един го разпознава. Статията на Уайнгартен, която поставя въпросите за контекста на съвременното изкуство, получава награда "Пулицър".