Иманяри грабят България

Животът

26-10-2012, 10:50

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Асошиейтед Прес излезе с репортаж по проблема

На брега на р. Дунав, в северозападния край на България, лежат останките на древно римско селище, наречено Рациария, което е дом на безценно историческо наследство.

Районът обаче е осеян с огромни кратери, които свидетелстват за нашествието на иманяри, търсещи съкровища за черния пазар. А това застрашава една от най-големите находки на антики в световен мащаб.

Археологът Красимира Лука, която ръководи разкопките в района, обясни, че мястото се напада непрестанно от крадци. Но в търсене на древни монети и бижута, апашите потрошават безценни керамични съдове и други артефакти с историческо значение, предава в свой репортаж агенция Асошиейтед Прес, цитирана от БГНЕС.

"Самото унищожение на предметите не е просто престъпление, то е непоправима трагедия", подчерта тя, поглеждайки към потрошени от вандали керамични и стъклени съдове. "Веднага след като нашият екип напусне, идват иманярите. Борбата е неравностойна".

Разположена на кръстопътя на много древни цивилизации, според местните учени България се нарежда зад Италия и Гърция по брой антики под земята. Но държавата е безсилна пред престъпниците и не успява да предотврати кражбата на антики, с което лишава света от част от културното му наследство. Това ощетява бедната балканска страна и по друг начин – лишава я от необходимите й приходи от туризъм.

По данни на полицията всеки ден над 50 хиляди граждани търсят съкровища по българските земи – дом на 7,3 млн. души. Според Ангел Папалезов – високопоставен полицай, стотици хиляди артефакти се изнасят от страната всяка година. Дилърите печелят по близо 40 млн. долара.

Но Рациария е най-драстичният пример за иманярство през последните 20 години – от краха на комунизма насам. Първите разкопки били започнати от български археолози в периода от 1958 до 1962 г.. Италиански екип подновил работата по проекта през 1976, но липсата на средства го принудил да напусне през 1991. Западни експерти определят Рациария като археологически обект от световна класа, изправен пред смъртна опасност.

"Рациария е от огромно археологическо и историческо значение не само за региона и България, но и за света заради изследванията на Римската империя", обясни Джейми Бъроус – археолог от Нотингамския университет.

"Обектът може да е Помпей на Северозападна България – да носи богатство на този беден регион, който се нуждае силно от подобен туризъм", посочи той в имейл до АП. "Без бързи и ефективни действия тази възможност може да бъде пропусната".