BG здравна система = катастрофа

Политика

26-10-2012, 11:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това твърди депутатът Ваньо Шарков

В България от 500 лекари, завършващи медицина, 350 заминават да работят зад граница на година - състоянието на здравната ни система е катастрофално.

Това заяви днес на брифинг в НС депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков.

Налице е хаос от задължителното здравно осигуряване, допълнително застраховане и бюджетно финансиране, каза той. НЗОК е одържавена и политическа подчинена структура, липсва качество в здравеопазването, финансовият ресурс не отговаря на пакета здравни услуги, се посочва в декларацията на сините. Тревожни са констатациите: липса електронна здравна карта и ГЕРБ непрекъснато отлагат прилагането й, сменят се непрекъснато здравни министри.

Сметната палата е категорична, че има административно бездействие на МЗ и здравната каса, довело до огромен преразход на средства, закриват се и фалират общински лечебни заведения.

Още по-тревожно е, че българинът, който е от най-бедните граждани на ЕС, дава много повече от джоба си за лекарства, отколкото гражданите в съседни страни. По данни на Евростат от август 2012 г. България е единствената страна в ЕС, в която средствата за здраве, като дял от БВП са намалени сериозно за периода 2002-2010 г. от 5.3% на 4.5%, а за 2013 г. ще бъде 4.1%.

От СК настояват за парламентарен дебат по въпроса с участието на премиера Бойко Борисов. Според тях здравеопазването е един лъжлив приоритет за държавата в момента, а лекарите напускат България и заради отношението на властта към тях.

Голяма част от болниците при този бюджет за следващата година ще фалират към средата на 2013 г., заяви Шарков.