Модерна процедура, спасява от операция на бъбреците, вече и в Бургас

Мисия Бургас

26-10-2012, 12:24

Снимка:

BurgasUtre

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Уролози стартират кампания за борба с рака на простатата

„Екстракорпорална литотрипсия е златен стандарт в лечението на бъбречно-каменната болест. В страната методът е разпрострарен през последните години, основно в столицата и във Варна. До скоро от него можеха да се възползват едва 20% от хората у нас, но сега той е достъпен и за Бургас”. Това сподели д-р Стефан Тенев, завеждащ отделението по „Урология” в МБАЛ „Черноморска – Бургас”.

Процедурата може да бъде направена дори на деца до годинка. Това е много по-щадящ метод, възстановяването на пациента се осъществява значително по-бързо и не се намалява работоспособността при болните след манипулацията.

„Методът е достъпен и се понася от деца, които за съжаление също са засегнати от болестта. В Африка, например където съм работил дълго време камъните в бъбреците са силно разпространено заболяване сред населението, дори при бебета на няколко месеца”, разказа специалистът.

Шефът на отделението обаче е насочил екипа си към друг, сериозен проблем – ракът на простатата. Специалистите от болницата са подели мощна кампания за ранно откриване на рака на простата. „В следващите месеци ще запознаем общопрактикуващите лекари в Бургаска област и отговарящите на възрастта пациенти, чрез провеждане на серия от беседи, със симптомите на долните пикочни пътища, доброкачествената простатна хиперплазия и злокачествените заболявания на простатата”, обядни д-р Тенев. Целта на камапнанията е хората имат алтернативен избор, да са наясно със симпотомите, профилактиката и лечението на заболяването. Най-често са застрашени са мъжете след 40-годишна възраст. Заболяването е разпространено в целия свят, а между 5 и 10% страдат от злокачествено заболяване на простата. Добрата новина, е че заболяването е лечимо.