Министър Атанасова отвръща на удара

Политика

26-10-2012, 13:38

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кой съсипа болниците, реторично пита тя

Здравният министър Десислава Атанасова отговори на обвиненията на Синята коалиция за здравеопазването.

Не смятам, че констатацията, че държавата тотално е абдикирала от общинското здравеопазването и болници фалират, има нещо общо с управлението на ГЕРБ, каза тя в парламента.

Атанасова представи две решения на Общинския съвет в Девин от 2008 г. и 2009 г., с които са били избрани съвет на директорите, временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор и спечелил участник в конкурса за изпълнителен директор в „Многопрофилна болница за активно лечение-Девин” ЕАД.
„Това са решения на общинските съвети през годините и за болницата в Оряхово, която е 100% общинска собственост, и е управлявана по времето на БСП, и за болницата в Девин, която също е сто процента общинска собственост, и управлявана по времето на ДПС. В моментите, когато Общинският съвет много добре е знаел, че има финансови затруднения и болниците са били във финансов колапс, заплатите на управителите на тези лечебни заведения, назначени от партийните им централи, са били по 380% и 400% от средните лекарски заплати в тези лечебни заведения”, добави министърът.
„Кой е докарал тези болници до това лошо състояние? Тук стоят подписите тогава като председател на Общинския съвет в Девин на Елин Андреев, който в момента е депутат от ДПС, и на други партийни функционери. Не приемаме подобни декларации от политически партии, които са били в управлението и не са направили нищо, така че хората да имат по-добро здравеопазването, а лекарите да останат да работят в България”, заяви Атанасова, цитирана от  "Фокус".