Бави се ценна апаратура за онкоболни. Кой е виновен?

Мисия Пловдив

26-10-2012, 15:22

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Повече от 25 хиляди пациенти чакат животоспасяващи уреди

До края на следващата година Пловдив би трябвало да се сдобие с модерен лъчетерапевтичен онкологичен комплекс с медицинско оборудване от последно поколение. Предвижда се сградата да се построи към съществуващия Комплексен онкологичен център. Проектът за изграждането е стартирал през февруари т.г. Сега обаче дейностите са замразени заради обжалване на процедура от страна на софийската фирма "Соломед" ООД. Така твърдят от пловдивския екип, който ръководи дейностите. Според Йордан Калев - ръководител на проекта и главен инженер на община Пловдив, столичната компания е подала жалба на 19 октомври т.г. до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). "Соломед" ООД обжалва някои от условията на обществената поръчка за доставка на животоспасяваща апаратура.

За изграждането на модерния център са предвидени близо 10 милиона лева. Община Пловдив съфинансира 3, 5 млн. от тях. Над 65 % от цялата сума е безвъзмездна. Срокът на изпълнение е 14 месеца. Задължително е парите да се усвоят до 24 месеца след старта на проекта, който е поставен през януари т.г. Т.е. ако нещо се случи и забави парите се губят. Такава опасност няма, каза за Plovdivutre.bg Петя Гавазова, която движи обществените поръчки по проекта. Тя обаче не успя да отговори защо чак след 9 месеца от старта на проекта са обявени условията за доставка на медицинските уреди в центъра. В петък следобед не намерихме и отговори от "Соломед" ООД, за да разберем кои условия от обявената поръчка намират за незаконосъобразни.

Общата стойност на апаратурата в центъра е 6 млн. лв., заложени в 4 позиции. Според условията е възможно да се изберат 4 изпълнители за доставката им. „Област Пловдив има нужда от минимум 4 линейни ускорителя, към момента в града работи само един“, уточни д-р Петър Петров, който отговаря за избора на апаратурата. По думите му лъчетерапията не е печеливша инвестиция.

Тя се оигурява за благото на обществото и за по-ефективното лечение на онкоболните. Според д-р Петров това е причината частните болници да не предлагат услугата. „Има я единствено в „Токуда“, но там раковоболните плащат по 3-4 хиляди за лечението“, добави той.

Пловдив се бори да има 3 линейни ускорителя – два в УМБАЛ "Свети Георги" и един в Комплексния онкологичен център.

Според екипа на проекта изграждането на новата част е необходимо не само за Пловдив и 25-те хиляди пациенти на онкоцентъра, но и за целия Южен Централен район.

Черната статистика показва, че всяка година нараства броят на болните, като сред най-честите са ракът на гърдата при жените и белодробните карциноми при мъжете. „За съжаление най-често ги констатираме в последен стадий“, каза д-р Тодорова, завеждащ радиологичното отделение в онкоцентъра. При ромското население най-често лекарите констатират напреднал рак на маточната шийка и на белите дробове.

Очаквайте продължение по темата.