Резово в паника, Турция гради АЕЦ на метри от границата

Новините

26-10-2012, 14:33

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Турция сериозно обмисля строителството на АЕЦ и ТЕЦ в района на Инеада, на няколко километра от българско-турската граница

В кметството на община Инеада, на 18 октомври, е получено писмо от Анкара, в което се казва, че в района предстои строителство на АЕЦ и ТЕЦ - съобщи за Биволъ г-жа Гултен Авджи от турския град. На 31 октомври е предвидено обществено обсъждане на проекта.

"Искаме и вие да дойдете да ни помогнете, защото това е катастрофа за нас и за вас" - призова тя. "Всичко ще загине в Странджа, една мравка няма да живее тук". Съседите очакват български медии и организации да проявят интерес и да присъстват на обсъждането. Очудват се, че в България нищо не се знае и не се говори по този проблем. А бъдещите електроцентрали са едва на няколко километра от границите ни.

Местните хора са събрали подписка и са я връчили в общината на Инеада. Протестират и хотелиерите от региона, които подготвят писмен протест до Министерски съвет в Анкара. Плановете на противниците на проекта за АЕЦ, са да провалят общественото обсъждане, за да не може да се задействат процедурите.

Според г-жа Авджи в момента се строи и инфраструктура, която да обслужва бъдещите централи. "Строи се от няколко години. Твърди се, че строят лиман, но дали е така? Не ни казват нищо!" - притеснява се Авджи. Мястото на строежа е на видимо разстояние от Резово (виж картата). Кметът на Инеада е питал тамошния областния управител, но не е получил информация. Явно общинските власти и там се държат в информационно затъмнение, притесняват се еколози. Строи се и върху частни терени без обяснение, информират собственици.

Преди два дни в Инеада е имало дебат с професор от университета "Мармара" в Истанбул, който е разяснил какви ще бъдат последствията от строежа на АЕЦ. Специалистът не е скрил истината, че бъдеща ядрена централа и въобще тежка индустрия ще унищожи напълно риболова, ще предизвика радиоактивност в морето и последващ тотален крах на туризма. Очакват ни ракови заболявания и генетични малформации, но най-страшното е, че ще бъдат поразени поколенията - тревожи се още г-жа Авджи.

Построяването на АЕЦ "Инеада" може да съсипе тотално туризма и в българската част на Черноморието, тъй като едва ли туристите ще идват ентусиазирано да почиват на няколко десетки километра от АЕЦ, която ползва водата от морето за охлаждане. Щетите от подобен проект ще са стократно по-тежки и фатални за цялото ни Южно Черноморие от последствията на скандалния петролопровод "Бургас-Александруполис", сочат анализите от предварителните проучвания.

Проектът за трети турски АЕЦ в Инеада е официално подкрепян от турското правителство пише вестник Миллиет. Засега няма официална българска правителствена позиция за строежа на АЕЦ "Инеада".

 

Областният управител: Поисках информация от турския консул

Биволъ се свърза с областния управител на Бургас Константин Гребенаров. Според него все още няма официална информация от Турция за намеренията да се строи ядрена електроцентрала на нашата граница. Затова България не може да има и официална позиция. Официалната позиция би трябвало да излезе на правителствено ниво, а не на областно - каза още Гребенаров.

"Но ние сме най-заинтересовани, защото касае нашия регион и евентуални вредни влияния върху него. Затова, при среща с турския консул неотдавна поисках спешно да бъде събрана информация по проблема. Вероятно ще я получим през следваща седмица. Има твърдения, че не става въпрос за ядрена, а за топлоцентрала. Не е ясно и къде точно, върху коя територия ще бъде построена, ако изобщо я има. Според други твърдения пък отново става въпрос за провокация на опозиционна партия в Турция. Докато няма официално решение на турското правителство, не може да има позиция и България. Още повече, че става въпрос за намеренията на суверенна държава. Дори и това, че ядрената централа ще се строи в граничен район е трудно да се изведе като аргумент „против” – и нашата ядрена централа е на границата с друга държава."

Според областният управител единственият сериозен аргумент на България би могъл да се опре на факта, че влиянието на централата може да се разпростре върху защитени български територии. Гребенаров каза още, че е инициирал в близките дни среща с природозащитници, за да се обсъдят евентуалните вреди. Ще трябва да се провери и нормативната уредба по НАТУРА 2000 и доколко природозащитните закони позволяват изграждането на ядрени централи в съседство със защитени зони. За да се направи това обаче трябва да се знае къде точно ще бъде изградена централата.

Според сайта OFFnews.bg в българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма официално не е постъпвала информация за инвестиционно намерение за изграждане на АЕЦ  в района на гр. Инеада, Турция. Съгласно задължението по Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст се отчита общественото мнение и изразените становища на обществеността, вкл. на съседни държави, които може да бъдат засегнати в резултат на изграждането на новата ядрена мощност, пише още в сайта.

 

Турска телевизия: Районът е обречен на гибел

"Ние не искаме това, кой болен мозък го измисли? Уникалните лонгозови гори и огромните масиви водни лилии са под угрозата да бъдат унищожени", това е въведението на репортера, застанал на мястото, където е предвидено изграждането на ядрената централа на брега на Черно море в района на Инеада, Турция, на нищожно разстояние от българското Резово. Зад него е гражданското пристанище за фериботите и малките кораби за всекидневен транспорт до вътрешността на страната. Депутатът от избирателния район Къркларели Тургут Билек не крие възмущението си. "Недопустимо е в един и същ природен парк да функционират две централи. Природата е заплашена от невиждана екокатастрофа", предупреждава той.

Кметът на Инеада Тахир Ъшък също е стъписан и възмутен. "Общината е уведомена за проекта. Но в района 87 на сто е гора, няма друг подобен терен в Турция! Ако действително на ден централата изгаря по 850 тона въглища, какво ще стане, не зная, може би трябва да питам вас?", обръща се той към тв. репортера. Ще остане ли нещо зелено изобщо, пита още кметът.

Репортерът отбелязва, че Инеада е уникално озеленено място с най-големите в света масиви от лонгозови дървета и огромни масиви водни лилии, с дървета, виреещи с корените си в морската вода, и освен това навсякъде растат лековити билки и обикалят редки животни. Всичката тази флора и фауна е обречена на гибел, подчертава той.

И още - че оттук минава пътят на преселението на рибите и птиците, както и че районът на Инеада е 59-ият национален парк на Турция със статут на защитена територия. "Това е обреченият район", тревожно подчертава репортерът.

Той съобщава, че местните хора са в истински шок от правителствения проект и са категорично против реализацията му. Цитираните в репортажа подчертават, че територията е защитена и че ако там бъде изградена централата, и рибата, и животните ще бъдат изтровени, а за много хора риболовът е основен поминък. Жена на 65 г. казва, че 65 години живее в Инеада и то е заради приказния въздух, в Истанбул не може да понася въздуха. Друга възрастна също заявява, че ако питат нея, в никакъв случай не трябва да се строи централата, защото обрича на смърт всичко живо.

На финала репортерът обобщава: Всички местни жители правят крайно мрачни прогнози и се питат как е възможно раят на света да бъде разрушен с проекта за термична и ядрена централа./bivol.bgСнимка на Деня

Щрихи от Плевен