Милиони летят покрай Сефер и Табаков, прокуратурата ги лови (двамата)

Крими

26-10-2012, 19:05

Снимка:

Колаж: Sofiautre

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Депутатите от ДПС строили пътища и базари, но само по документи

Четири договора, ощетили Община Дулово с над 1,6 млн. лева, са сключили Митхат Табаков и Гюнай Сефер, обяви на пресконференция прокурорът Ана Малиганова по повод разследването и исканите имунитети на двамата депутати от ДПС.

Освен договор за строителство на път на стойност 90 000 лева в община Дулово, който не е построен, срещу Табаков и Сефер се води досъдебно производство и за още четири договора по друго досъдебно производство, каза Малиганова.

Договорите са сключени между Община Дулово, представлявана от Митхат Табков (тогава кмет на общината), и от фирма с едноличен собственик и управител - Гюнай Сефер, който тогава е бил и общински съветник в Дулово.

Договорите са сключени през 2006 и 2007 г. Първите два са за изграждане на общински пазар и открит базар.

Договорът за изграждане на общински пазар в Дулово е на стойност 520 000 лева със срок на изпълнение 31 декември 2007 г. Уговорено е и авансово плащане от страна на общината в размер на 90% от стойността на договора.

Договорът за открит базар пък е на стойност 80 000 лева със срок също до 31 декември 2007 г. и е договорено 80% авансово плащане от срана на общината.

"Цената е предполагала провеждане на обществена поръчка, тъй като договорите касаят строителство. Изпълнението им предполага и разрешение за строеж, инвестиционен проект и т.н., въпреки това преди сключването им - обществена поръчка не е направена, а договорите са сключени директно между общината и фирмата. Към настоящия момент никакви строително монтажни работи не са извършени", каза Малиганова.

През 2006 и 2007 г. между Община Дулово и фирмата на Гюнай Сефер – "Гилик" ЕООД са сключени и два договора за изграждане на биологично стъпало към пречиствателната станция за отпадни води в Дулово. За този договор фирмата на Сефер е била единственият кандидат. Първият договор е на стойност 720 000 лева с ДДС, а вторият договор е за 400 025 лева.

Отново е уговорено авансово плащане в размер съответно на 80% и 70% от стойността на договорите. Общината е превела парите, но експертиза е установила, че по първия договор са изпълнени едва 6,5% от строително монтажните работи, а по втория договор са изпълнени 3%.

Именно по тази причина прокуратурата е започнала разследване на двамата депутати, а главният прокурор Борис Велчев е внесъл искане до НС за сваляне на депутатските им имунитети.