НАП: Студенти, платете здравните си вноски за летните месеци

Мисия Пловдив

26-10-2012, 15:20

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

За периода от завършване на средното образование – месец юни на текущата година до началото на следването, всички бъдещи студенти са задължени сами да плащат здравноосигурителните си вноски

Над 70% от редовните студенти, които са български граждани, имат неплатени здравни вноски за един, два или три месеца, съобщават от НАП.

За периода от завършване на средното образование – месец юни на текущата година до началото на следването, всички бъдещи студенти са задължени сами да плащат здравноосигурителните си вноски. За тези месеци те не са осигурени за сметка на републиканския бюджет. Наблюденията на експертите от столичната НАП показват, че болшинството от новите студенти не знаят това свое задължение и не са внесли здравните си осигуровки за летните месеци, предава БГНЕС.

Съгласно законовите разпоредби здравноосигурителните права на гражданите се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Така не малко студенти могат да се окажат без право да ползват безплатните здравни услуги. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски. Лицата, които сами внасят задължителните си здравни вноски дължат месечно по 16,80 лева, като срокът за внасяне на тези вноски е до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.